6 фактів про каву в МакДональдз, які вас здивують

За три з гаком сторіччя кава, без перебільшення, захопила весь світ. Як результат, сьогодні у світі щороку випивають понад 500 мільярдів чашок відвару з кавових ягід.

Втім, чи знаєте ви, яку серію пригод повинно пережити кавове зерно, аби у результаті стати напоєм у вашій чашці?

Сьогодні Україна традиційно входить до різних рейтингів за кількістю відкритих кав'ярень. Втім, першими, хто розвинув в нашій країні культуру споживання кави "з собою" — була саме компанія МакДональдз. Щорічно у ресторанах мережі в Україні споживається близько 420 тон кави. Попри таку популярність, деякі факти про каву McCafe вас досі зможуть здивувати.

Спецпроект РБК-Україна за підтримки МакДональдз присвячено цікавим фактам про каву McCafe, а також про нашу любов до цього напою.

Факт №1. Бленд зі смаком малини та шоколаду
Кава McCafe – це 100 % арабіка. На відміну від робусти, арабіка має більш м'який смак та містить менше кофеїну, а отже – діє на організм більш делікатно.

Індивідуально створений для споживачів в Україні бленд складається із зерен з Колумбії (80%) та Бразилії (20%). Каву для мережі вирощують на плантаціях високо в горах, орендованих спеціально під McDonald's у цих країнах.
Цікавий факт. Зерна, з яких роблять каву - насправді обсмажені насінини з фрукта, який називають кавова вишня. Якщо таку вишеньку розкусити, всередині ви знайдете дві сплюснуті кісточки-насінини.
Обсмажування – найскладніший та найвідповідальніший етап обробки кавових зерен. Обсмажуються зерна в Нідерландах.

McCafe має більш м'який смак внаслідок світлого ступеня обсмаження.

Основні ноти смаку McCаfe – малина і шоколад, тому кава характеризується насиченістю та невеликою кислинкою.
Факт №2. Каву McCafe вирощують без шкоди довкіллю
Якість та екологічність кави McCafe відзначена кількома міжнародними сертифікатами, один з яких – сертифікація плантацій Rainforest Alliance.

Сертифікат цієї організації гарантує, що під посадку продукції не вирубуються тропічні ліси. Каву на таких плантаціях вирощують без шкоди довкіллю, а співробітники ферми соціально захищені й отримують гідну заробітну плату.

Таким чином, товарний знак Rainforest Alliance Certified на пакеті кави McCafe сприяє екологічній відповідальності, соціальній справедливості та економічній життєздатності фермерських спільнот. Купуючи каву McCаfe ви, тим самим, допомагаєте підтримувати позитивний вплив на навколишнє середовище і покращувати якість життя фермерів.
Цікавий факт. Висота кавового дерева – трохи більше ніж 9 м. Але оскільки плоди зручніше збирати з нижчих дерев, висота кавових дерев рідко перевищує 3 м. Одне дерево кави живе близько 60-70 років. Зелені (необсмажені) боби можуть до року зберігатись в сухому прохолодному місці практично не втрачаючи своїх смакових якостей.
Факт №3. Для кожного напою – свій ступень помелу
Для отримання збалансованого смаку в МакДональдз створено спеціальну комбінацію різних ступенів помелу окремо для кожного виду кавового напою.

Наприклад, у разі надто крупного помелу виділиться аромат, але напій буде розбавлений, у разі надто дрібного – кава буде гірчити.

Після відкриття пачки кавові зерна у кавомашині зберігаються не більше 4-х годин. Якщо більше – зерна утилізуються. Термін придатності кави у невідкритій пачці – не більше 1 року.

Каву McCafe транспортують у спеціальних пачках зі зворотним клапаном, тому вона максимально довго залишається свіжою та ароматною.
Факт №4. Єдині стандарти приготування кави McCafe
У різних куточках України каву McCafe готують за єдиними стандартами.

По-перше, каву готують у швейцарських кавомашинах. Всі процеси приготування налаштовуються кавовими експертами за єдиними стандартами. Де б ви не знаходились – у Києві, Харкові чи Дніпрі – кава буде однакового смаку.

По-друге, на якість McCafe не впливає настрій співробітників або їхні смакові вподобання. Якість кави в ресторанах МакДональдз контролюють близько 1000 осіб, серед яких експерт з якості кави; відділ гарантії якості; менеджери ресторану протягом робочого дня; сервісна компанія.

По-третє, кава у МакДональдз має чіткі часові стандарти приготування. Лише уявіть, приготування лате займає 42 секунди, американо – 46, а смачного капучино – лише 30 секунд!
Цікавий факт. Слово "капучино" – результат кількох змішувань мов і відноситься воно до монахів-капуцинів. Сapuccio – від "капот" – елемент одягу ченця. Перша зафіксована документально згадка терміну "капучино" стосовно кави – це 1948 рік, книга про Сан-Франциско. Але в чому ж зв'язок кави і ченців? Кава темна, як одяг ченця, а "шапочка" збитих вершків нагадує колір його волосся.
Факт №5. Найпопулярніший напій серед українців в закладах МакДональдз – це лате
Найбільш популярною серед клієнтів МакДональдз є так звана "біла кава" (з молоком). На першому місці – лате, на другому – капучино, потім американо з молоком.

Зранку українці більше схильні вживати "чорну каву", тоді як по обіді переважає кава з молоком. І це зрозуміло, адже кава тонізує і наповнює енергією. Цікаво, що для "білої кави" в МакДональдз використовується тільки натуральне молоко жирністю 3,2%. Як відомо, більша жирність молока надає пінці солодкого присмаку.


Цікавий факт. Кава "Американо" з'явилась протягом Другої світової війни в Італії. Солдати з Америки не могли пити міцну італійську каву, та ще й такого маленького об'єму, як п'ють італійці, тому просили розбавляти її водою.
Факт №5. На смак кави впливає якість води
До якості води в МакДональдз ставляться з особливою увагою. У кожному ресторані встановлена багатоступенева система фільтрації води, оскільки від цього залежить смак напою.

Перед тим як потрапити в кавомашину, вода проходить кілька етапів очищення: грубої очистки, пом'якшення води, зворотний осмос, нано і вугільну фільтрацію та ультрафіолетове очищення.
Цікавий факт. Один з найдорожчих кавових напоїв – "копі лювак". Це кава з випорожнень схожої на кота тварини – азійської пальмової цивети. Кавові ягоди ферментуються, поки проходять через травний тракт тварини, після чого їх збирають і продають. Півкілограмовий пакет таких зерен в елітних магазинах може коштувати до 700 доларів.
Кава — напій, без якого мільйони українців не уявляють свого життя. Хтось не може жити без чашки еспресо зранку, дехто полюбляє випити американо після обіду, хтось віддає перевагу капучино або лате.

Хай би там як, багато досліджень підтверджують, що кава багата на антиоксиданти, які оберігають наші клітини від токсинів, хімікатів та запалення.

Як результат, напій покращує пам'ять, настрій, швидкість реакції, увагу і здатність до концентрації, а ще приносить насолоду та бадьорить.

Якщо ви відчуваєте запах паперу, диму, пересмаженого насіння – скоріш за все, кава неякісна, або неправильно обсмажена і приготована.

Крім того, під час споживання має бути баланс базових смаків. Усього їх є п'ять: солодкий, солоний, гіркий, кислий, умамі. Також варто звернути увагу на присмак, який має бути приємним.

Останнє, на що варто звертати увагу – післясмак, який триває трохи довше, й теж має бути делікатним і ніжним. Саме такий збалансований смак і післясмак має кава McCafe.
Матеріал підготовлено за підтримки МакДональдз
Текст і фото підготовлені редакцією РБК-Україна
rbc.ua, 2021
Made on
Tilda