Для зміцнення кісток і зниження тиску. Дієтолог назвав суперкорисний фрукт для здоров'я
Більшість фруктів є дуже корисними для здоров'я, якщо їх споживати у помірних кількостях. Одним із таких суперпродуктів є інжир. Завдяки своєму вмісту вітамінів та мінералів він покращує травлення, зміцнює кістки та знижує високий тиск. А ще - він природний замінник цукру.
Про те, що треба знати про користь інжиру, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Чим корисний інжир
"З давніх часів інжир асоціювався зі здоров’ям і процвітанням. Його плоди символічно пов’язані з Деметрою, давньогрецькою богинею землеробства та родючості. Римляни вважали інжир даром від Вакха, бога вина і всього чуттєвого, і називали плід винною ягодою", - говорить Швець.
До популярності цукру інжир часто використовували для підсолоджування десертів. Сьогодні цей фрукт вважають здоровою альтернативою цукру.
"Інжир задовольняє тягу до солодкого. Результати досліджень також демонструють його хороший потенціал у корисному впливі на здоров’я людини", - каже дієтолог.
Сприяє зниженню високого артеріального тиску
Гіпертонія, може призвести до ускладнень, як серцеві захворювання та інсульт. Одним із факторів, який зумовлює зростання кров’яного тиску, є дисбаланс ключових мінералів калію/натрію. Він викликаний споживанням надмірної кількості натрію та недостатньої кількості калію.
"Інжир є багатим на калій і здатен виправити цей дисбаланс. А високий вміст клітковини в інжирі допоможе вивести надлишок натрію з організму", - зазначає лікар.
Поліпшує травлення і кишковий транзит
Проблеми з травленням можуть проявлятися порушенням транзиту та випорожнення кишківника від запорів до діареї. В обох випадках допомагає збільшення споживання клітковини, якої багато в інжирі.
Крім того, ці плоди є чудовим джерелом пребіотиків, які поліпшують композицію кишкових бактерій та функціональний стан кишківника.
На день рекомендують вживати 1 інжир середнього розміру (фото: Freepik)
Збільшення щільності кісток
"Інжир є хорошим джерелом як калію, так і кальцію. Ці мінерали можуть працювати разом, щоб покращити щільність кісток та запобігти таким захворюванням, як остеопороз", - каже Швець.
Дослідження показують, що дієта, багата калієм здатна покращити здоров’я кісток. А кальцій є ключовим структурним компонентом кісток. Збільшення споживання кальцію покращує мінеральну структуру кісток у дітей та підлітків.
Яка поживна цінність інжиру
Ці плоди не містять небажаних поживних речовин на кшталт некорисних жирів. Натомість вони є чудовим джерелом вітамінів А та С, кальцію, заліза, калію та магнію.
Один середній плід містить 37 калорій, 0,5 мг натрію, 10 г вуглеводів, 1,45 г клітковини, 8 г цукру.
Скільки та як їсти інжир
"Хоча інжир корисний у помірних кількостях, важливо пам’ятати, що рекомендований розмір порції становить один середній плід інжиру. Обмежуйте себе, щоб тримати загальне споживання цукру на нижчому рівні", - наголошує дієтолог.
Інжир можна зручно їсти свіжим окремо або додати в салат або на бутерброд для хрускоту та аромату. Його також можна додавати у випічку як підсолоджувач. Наприклад, дрібно порізати його і вмішати в тісто, як родзинки, готуючи хліб, печиво або кекс.
"З інжиром можна приготувати смачний десерт: розрізаний уздовж плід інжиру приправити медом і корицею, а далі запекти в духовці 40 хвилин", - радить Швець.
Раніше ми писали про "кашу молодості", яка дуже корисна для здоров'я.
Читайте також про те, що можна їсти перед сном, якщо дуже зголодніли.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.