"Згадуємо маму і бабусю". Тренер розповів, чим категорично не можна снідати

Сніданок - один із найважливіших прийомів їжі, але чи всі традиційні ранкові страви насправді корисні? Дієтологи та фахівці зі здорового харчування наполегливо закликають змінити усталені звички і звернути увагу на якість сніданку.
Що саме не треба їсти на сніданок, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис тренера Юрія Попка у Facebook.
Що не варто їсти на сніданок?
Багато хто з дитинства звик до каші на молоці з варенням чи медом. Але такий сніданок - це суцільні швидкі вуглеводи, які різко підвищують рівень цукру в крові.
"Згадуємо маму, бабусю, який сніданок найчастіше у нас був? Правильно, каша на молоці, а ще з варенням часто робили, медом, ягодами, одним словом - суцільні вуглеводи", - пояснив Юрій.
Якщо каша готується за 5-10 хвилин, це означає, що крупа попередньо оброблена, що позбавляє її більшої частини корисних властивостей. Аналогічно, білі хлібобулочні вироби з маслом, ковбасою або сиром також не є збалансованим сніданком.
Ще один популярний, але не найкращий вибір - каші швидкого приготування, гранола з магазину, кукурудзяні пластівці, круасани та бутерброди на основі білого хліба. Вони містять багато простих вуглеводів, які швидко засвоюються, викликаючи відчуття голоду вже через годину.
Як зробити сніданок здоровим?
Головний принцип - баланс білків, жирів, клітковини та складних вуглеводів. Наприклад, до каші варто додавати яйце (джерело білка і жирів), овочі (клітковина) і ложку якісної олії (наприклад, оливкової або лляної). Якщо яйця не входять у раціон, їх можна замінити кисломолочним сиром, хумусом або протеїновими добавками.
З жирів краще обирати не смажені горіхи, насіння льону чи чіа, вершкове масло в помірній кількості, рослинне молоко. Щодо клітковини, то це можуть бути як овочі, так і ягоди, які містять значно менше цукру, ніж фрукти.
Якщо ж хочеться бутербродів, обирайте цільнозерновий хліб, додавайте зелень, яйце пашот або шматочок запеченої риби чи м'яса. Щодо напоїв, фреші та соки - не найкращий варіант через високу концентрацію цукру. Краще віддати перевагу смузі на основі овочів та ягід.
Альтернативи традиційному сніданку
Замість швидких вуглеводів можна приготувати сирники, вівсяно-млинці з додаванням протеїну або густий коктейль у блендері з вівсянкою, рослинним молоком, горіхами та ягодами. Хорошими варіантами також є омлет, риба, котлети або навіть легкий суп.
Вибір за вами, але варто пам’ятати: якісний сніданок - це запорука енергії та продуктивності на весь день!
Нагадаємо, що названо найкращий сніданок, який потрібно їсти всім гіпертонікам.
А також дізнайтеся, який сніданок їсть мільярдер Річард Бренсон.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.