ua en ru

"Завжди є на кухні": дієтолог назвала фаворита осіннього сезону, який корисний для здоров'я

"Завжди є на кухні": дієтолог назвала фаворита осіннього сезону, який корисний для здоров'я Чим корисний гарбуз для здоров'я (фото: Freepik)

Гарбуз особливо популярний в осінню пору, має приємний смак та насичує організм необхідними вітамінами. Дієтолог розповіла про головні особливості продукту та чому його потрібно їсти всім.

РБК-Україна (проект Styler) повідомляє про переваги та протипоказання вживання такого продукту.

Що варто знати про гарбуз

За словами дієтолога Наталії Самойленко, вона часто готує страви з гарбуза, адже він є її фаворитом серед продуктів.

"Цей продукт є завжди на моїй кухні. Гарбуз - фаворит осіннього сезону", - зазначила експерт.

Тому вона радить вживати такий продукт досить часто.

В гарбузі містяться каротиноїди, які забезпечує продукту такий яскравий колір. Також в складі є потужні антиоксиданти, які впливають на імунітет.

Також у гарбузі дуже велика кількість клітковини і це знижує рівень холестерину, дає тривале насичення і допомагає роботі шлунково-кишкового тракту.

Вітаміни групи B у гарбузі позитивно впливають на здоров'я нервової та серцево-судинної системи.

Експерт зазначила, що переваг у такому продукті дуже багато, але є один важливий нюанс - велика кількість вуглеводів, які можна відчувати по приємному солодкому смаку.

Саме ці вуглеводи при його надлишку можуть вплинути на рівень цукру в крові і вагові показники.

Кому варто уникати

Гарбуз, як правило, безпечний для більшості здорових дорослих. Тим не менш, якщо ви вперше пробуєте гарбуз, ось кілька порад, про які слід пам’ятати:

  • алергічна реакція - люди з харчовою алергією або чутливістю до певних продуктів можуть відчувати симптоми шлунково-кишкового тракту (ШКТ) або висип на шкірі після вживання гарбуза.
  • травлення - оскільки гарбуз містить багато клітковини, його споживання може вплинути на травну систему та сприяти спазмам шлунка, здуттям живота та газоутворенням
  • хвороби харчового походження - уникайте сирого гарбуза, який не був належним чином вимитий, ретельно зварений або підготовлений
  • побічні ефекти ліків - поживні речовини в гарбузі можуть спонукати організм швидко виводити вміст води, що може вплинути на те, як організм поглинає та позбавляється від певних ліків

Люди, які вагітні або годують грудьми, повинні завжди проконсультуватися з лікарем щодо свого раціону, перш ніж споживати будь-яку нову або сумнівну їжу.