Запечені бандуряники: неперевершений рецепт старовинної української кухні
Бандуряники - старовина страва, яку готували наші пращури лемки. На діалекті лемків "бандура" - картопля. І бандуряники - це цікава та ситна страва з картоплі, грибів та сиру.
Як готувати бандуряники, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на допис шеф-кухаря Валентини Саєнко в Instagram.
Що вам знадобиться
- Картопля - 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Яйце - 1 шт.
- Борошно - 3 ст. л.
- Гриби - 250 г
- Сметана - 150 г
- Часник - 2 зубчики
- Сир твердий - 100 г
- Сіль, перець та зелень для подачі
Як готувати бандуряники
Картоплю та одну цибулю чистимо, натираємо на терку. Частину картоплі бажано терти на дрібній терці та частину на більш крупній - для різної фракції. Додаємо яйце та борошно. Трішки солі, перцю. Смажимо на пательні бандуряники.
Можна смажити на смальці замість олії. Рум’янимо з двох сторін і складаємо в посуд, в якому можна запікати.
Для соусу гриби нарізаємо (якщо використовуємо гливи, то нариваємо), другу цибулину нарізаємо півкільцями та смажимо на тій самій пательні.
Спочатку цибулю 2 хвилинки, а потім додаємо гриби. Через 3-4 хвилини додаємо часник, солимо та перчимо. Ще можна додати трішки сухого чебрецю. Смажимо до рум'яності. В самому кінці додаємо сметану і трішки (100 г води). Через хвилину знімаємо з вогню.
Заливаємо бандуряники зверху грибним соусом, затираємо сиром і запікаємо 10-15 хвилин при 180 градусів.
Бандуряники (фото: instagram.com/valya__saenko)
Раніше ми писали про те, як приготувати карпатський буришник за старовинним українським рецептом.
А ще розповідали про те, як готувати справжні українські горохляники.