Багато хто вважає глютен ворогом №1 й всіляко уникає його у їжі. Насправді він може бути небезпечним, але лише для маленького відсотка людей, які мають генетичну непереносимість цієї речовини.
Про те, що треба знати про глютен, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію Ua health в Instagram.
Глютен - це білок пшениці. Щось близьке до глютену є у житі, вівсі, ячмені, а в рисі і кукурудзі - немає.
У більшості випадків білок для організму - це добре. Втім деякі люди хворіють на целіакцію - це непереносносимість глютену. При цьому захворюванні власні антитіла під дією глютену атакують клітини кишківника, тому він не здатний засвоювати поживні речовини.
Целіакція не має яскравих симптомів, але її можна запідозрити за наступними ознаками:
Для діагностики хвороби беруть кров із вени або роблять біопсію кишківника. Іноді целіацію можуть діагностувати шляхом виключення глютенових продуктів протягом кількох тижнів. Целіакція буває в 1-5% людей.
"Всім не треба відмовлятися від глютену. Якщо ви переймаєтесь зайвими калоріями, то треба відмовлятись не від хліба і вівсянки, а від солодощів, цукру у напоях та фастфудів", - радять лікарі.
Якщо ви помітили у себе симптоми целіакії, то потрібно виключити з раціону глютен та звернутися до лікаря, щоб пройти діагностику. У разі підтвердження хвороби доведеться повністю відмовитись від глютену - навіть 50 мг може призвести до негативних наслідків.
Читайте також про те, що їсти, щоб кістки були міцними і здоровими.
Раніше ми писали про 5 головних правил, як вибрати якісну свіжу рибу.