Вперше в Україні! Мікрофільтроване молоко: історія від ферми до столу
Значення молока у харчовому ланцюжку людства важко переоцінити. Його багатий склад вітамінів, мінералів та білків забезпечує організм необхідною енергією та підтримує оптимальні функції. А останнім часом на ринку зростає інтерес до нового продукту - мікрофільтрованого молока, воно набуває популярності в Італії, Канаді, Польщі та інших розвинених країнах, що стабільно використовують технологію доведення молока до ідеалу.
Першою та єдиною компанією, яка запровадила передову технологію мікрофільтрації в Україні, стала компанія "Люстдорф", яка ще до початку повномасштабного вторгнення інвестувала у відповідне обладнання понад мільйон євро.
Ми детально розглянули кожний етап виробництва - від ферми до столу - разом з головним технологом "Люстдорф" Любов’ю Поліщук та директором з матеріального постачання Оленою Бідною. І тепер готові розповісти вам - у чому ж переваги та суть методу мікрофільтрації молока.
Молоко - з найкращих ферм
Молоко для ТМ "Селянське" відбирають на найкращих фермах (фото: Люстдорф)
Перед початком виробництва мікрофільтрованого молока, фахівці "Люстдорф" проводили відбір ферм, що мали б надалі постачати їм молоко: представники компанії особисто пробували молоко та оцінювали його за органолептичними характеристиками (смак та запах).
"Постачальники молокосировини проходять ретельний відбір на відповідність до вимог нашого виробництва. Основні критерії відбору постачальників - якість та безпечність молокосировини, що виробляється господарством", - зауважує Олена Бідна.
Сьогодні "Люстдорф" закуповує молоко виключно у великотоварних ферм, які знаходяться у 7 областях України - Вінницькій, Хмельницькій, Київській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській і Сумській. А щодня на переробку надходить понад 400 тонн молока!
Тож, як бачимо, вже на етапі відбору сировини, виробник мікрофільтрованого молока не лише дбає про здоров’я споживачів, а й забезпечує роботою тисячі працівників ферм у різних куточках країни, які доглядають за корівками у ці складні часи.
Що відбувається з молоком на заводі
Завод, де виробляється мікрофільтроване молоко ТМ "Селянське" (фото: Люстдорф)
З ферм ці величезні обсяги молока потрапляють вже безпосередньо на завод "Люстдорф".
І найперше - вони проходять лабораторний контроль. Потім направляються до відділення приймання молочної сировини.
Після приймання вона проходить ще один лабораторний контроль, а вже потім направляється безпосередньо на переробку шляхом новітньої для України технології. Її застосування зберігає природний і чистий смак молока.
"Молоко сепарується і подається в мікрофільтраційну установку, де проходить через керамічні мембрани. Очищене мікрофільтроване молоко пастеризується при температурі 72-75 градусів, охолоджується і надходить на фасування", - розповідає Любов Поліщук.
Які ж переваги мікрофільтрації?
Детальніше розглянемо технологію мікрофільтрації, яка в Україні наразі використовується лише при виробництві молока ТМ "Селянське".
Мікрофільтрація - це процес високотехнологічної фільтрації за допомогою керамічних мембран. Тобто, з їх допомогою йде очищення молока від бактерій та їхніх спор.
"Молоко спочатку підігрівається, а потім пропускається через мембранні фільтри. Бактерії та їхні спори, які є в молоці, затримуються на керамічних мембранах, і ми отримуємо добре очищене молоко, яке можемо при невисокій температурі потім пастеризувати й зберігати 21 день замість звичних 14-ти", - розповідає головний технолог "Люстдорф".
Отже, резюмуємо переваги мікрофільтрації:
- найвищий ступінь очистки: керамічні мембрани з мікроотворами очищують сировину від бактерій та їхніх спор з ефективністю у 99,9%;
- чисте молоко перед розливом в упаковку піддається "лагідній" пастеризації;
- готовий продукт зберігає природний запах і смак, не набуваючи інших, специфічних присмаків;
- має досить довгий термін зберігання - до 21 дня у холодильнику.
Смачно, як в дитинстві
Смакові якості мікрофільтрованого молока "Селянське" уже встигли оцінити тисячі українських родин. І, як свідчать результати опитування, проведеного у соціальних мережах, переважна більшість людей (понад дві тисячі схвальних відгуків!) - в захваті від нього.
При цьому українці відзначають не лише "природний і вершковий" смак мікрофільтрованого молока, який "ніби відносить у безтурботне дитинство", а й те, що "Люстдорф" навіть у складні для країни часи запроваджує інноваційні технології, щоб зробити свій продукт кращим.
"Дуже приємний смак. Натуральний і домашній, немов спогади з дитинства у бабусі в селі", - коментує Інна з Тернополя.
"Відмінне та дуже смачне молоко, яке вже полюбилось всій родині. Смак дитинства!" - говорить Анастасія з Житомира.
"Мені дуже сподобалось. Важливо, що знаходите можливості вводити нові технології в цей час", - пише киянин Дмитро.