ua en ru

Відомий шеф-кухар поділився рецептом справжньої куті на Різдво

Відомий шеф-кухар поділився рецептом справжньої куті на Різдво Як приготувати справжню українську кутю (фото: instagram.com/sprof.ukraine)
Автор: Юлія Гаюк

Кутя - це традиційна українська страва на Різдво Христове. Без неї майже неможливо уявити стіл на Святвечір. У різних регіонах можна знайти багато варіацій приготування куті, адже кожна господиня додає свій секретний інгредієнт.

Рецептом традиційної куті ділиться відомий шеф-кухар і суддя "МасштерШеф" Володимир Ярославський на своїй сторінці в Instagram.

Інгредієнти

Для приготування куті вам знадобиться:

  • 175 грамів пшениці
  • 50 грамів маку
  • 150 грамів очищених волоських горіхів
  • 75 грамів лохини сушеної
  • 75 грамів журавлини сухої
  • 100 грамів меду
  • 100-150 грамів узвару

Відомий шеф-кухар поділився рецептом справжньої куті на Різдво

Фото: instagram.com/yaroslavskyi_vova

Як приготувати кутю за рецептом Ярославського

Пшеницю треба добре промити водою, а потім варити на повільному вогні у великій кількості підсоленої води приблизно 45 хвилин. Зернята мають бути м'якенькими. Готову кашу відкиньте на сито.

Разом з пшеницею поставте на маленький вогонь промитий мак. Дайте їм приблизно 30 хвилин, аж поки зернята не почнуть показувати білий корінчик. Поставте охолонути та перетріть у ступці.

Відомий шеф-кухар поділився рецептом справжньої куті на Різдво

Фото: instagram.com/yaroslavskyi_vova

Лохину та журавлину залийте окропом на хвилинку і також відкиньте на сито. Якщо бажаєте, горіхи можна підсмажити для рум'яності.

Відомий шеф-кухар поділився рецептом справжньої куті на Різдво

Фото: instagram.com/yaroslavskyi_vova

Тепер змішуємо всі інгредієнти у великій мисці: відварена пшениця, горішки, мак, ошпарені лохина та журавлина. Усе перемішайте, додайте мед та узвар до свого смаку, ще раз перемішайте. Кутя виходить дуже ароматна та соковита.