У магазинах можна побачити різні помідори. Вони відрізняються за розміром, бувають дуже великі або дрібні, різних кольорів і відтінків і навіть усередині можуть сильно відрізнятися один від одного.
Експерти розповіли, які помідори їсти не можна і як перевірити якість цього овочу. Деталі - читайте у матеріалі Styler.
Експерт із вирощування свіжих овочів Маргарет розповіла для Crate&Basket, як швидко визначити якісний та смачний помідор.
Дефекти фарбування помідорів можуть бути пов'язані з особливостями сорту. Жорсткі білі прожилки бувають у зрілих плодів та у гібридів. Вони забезпечують внутрішнє забарвлення та збільшують тривалість лежання плодів, що дозволяє їх перевозити на довгі відстані.
А ще прожилки, особливо зеленого відтінку виникають через нестачу калію і кальцію, хвороби рослин, перепади температур або дуже сильну спеку.
Використовувати такі помідори можна, але харчова цінність і смакові якості таких помідорів будуть невисокими.
Будьте обережні з помідорами, у яких колір нерівний, є плями, у хвостика він значно світліший.
Також не варто вживати зелені помідори, тому що дефект забарвлення виникає через те, що плоди збирали недозрілими. Такі помідори можуть гірчити й містити небезпечну речовину для людини - соланін.
Чим зеленіший помідор, тим більше в ньому соланіну, який оберігає недозрілі плоди від бактерій, комах та грибків. Соланін - природна отрута. Для людини вона небезпечна лише у великих кількостях. Для отруєння потрібно з'їсти за раз не менше 2 кг.
Консервовані помідори - від 12 до 18 місяців у закритій банці, не більше 7 днів у відкритій.
Стиглі помідори - 7-10 днів при кімнатній температурі, до 10 днів у холодильнику.
Незрілі помідори - до 15 днів (залежить від ступеня незрілості). Для прискорення зрілості помідори можна заморозити.
Свіжі помідори – тиждень у кімнатній температурі, два тижні у холодильнику.
Експерт рекомендує зберігати дозрілі помідори далеко від сонячного світла при кімнатній температурі. Важливо, щоб плоди не торкалися один одного, а хвостики були спрямовані вгору.
Не можна зберігати помідори у пластиковому пакеті, тому що вони зіпсуються набагато швидше. А в холодильнику зрілі помідори зберігатимуться довше, але це може зіпсувати їхній смак та аромат.
До речі, раніше ми писали про те, коли потрібно збирати моркву та як її зберігати.
А ще розповідали про те, як гарантовано вибрати смачний та стиглий кавун.