Вертута або завиванець: рецепт української випічки зі смаком літа
Вертута, яку також називають завиванцем - традиційна випічка української кухні. Щоб приготувати вертуту, тонкий пласт тіста з солодкою або солоною начинкою загортають в рулет і випікають (або обсмажують).
Про те, як готувати вертуту або завиванець, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "Кулінарні витівки".
Що потрібно для вертути
Для того, щоб приготувати цю легку та ароматну українську випічку, знадобляться такі продукти:
- окріп - 120 мл
- борошно - 350 г
- яйця - 2 шт.
- яблука - 4 шт.
- олія - 120 мл
- молоко - 1 ст. л.
- сіль - 0,5 ч. л.
- цукор - 5 ст. л.
- крохмаль - 4 ст. л.
- лимонний сік - 1,5-2 ст. л.
Як готувати вертуту
Для того, щоб зробити тісто для вертути, розбийте в миску 1 яйце, злегка збийте його. Потім додайте олію, перемішайте інгредієнти та потроху влийте окріп, не перестаючи розмішувати масу.
Важливо не вливати гарячу воду за один раз, інакше білок згорнеться. Після цього додайте 1 ст. л. цукру і сіль, ретельно перемішайте.
Просійте борошно, а потім всипте його за три рази. Замісіть еластичне тісто; на це потрібно близько 5 хвилин.
Як зробити тісто для вертути (скриншот / Кулінарні витівки)
Накрийте посуд з тістом харчовою плівкою та приготуйте начинку. Для цього почистьте яблука від шкірки, насіння та плодоніжки. М'яку частину фруктів потрібно подрібнити ножем, а потім збризнути лимонним соком, щоб яблука не потемніли.
Розділіть тісто на чотири частини і розкачайте кожну на тонкий пласт прямокутної форми завтовшки 2 мм. З одного боку пласта тіста викладіть приблизно чотири столових ложки начинки.
Як готувати вертуту (скриншот / Кулінарні витівки)
Цукор необхідно перемішати з крохмалем та присипати 1 ст. л. суміші яблучну начинку. Накрийте начинку краями тіста та згорніть пласт в рулет.
Як готувати завиванці (скриншот / Кулінарні витівки)
Таким чином приготуйте решту завиванців. Розігрійте духовку до 180 градусів. Перекладіть завиванці на деко, застелене пергаментом.
Приготуйте суміш для змащування випічки. Для цього змішайте молоко з 1 яйцем, за бажанням додавши корицю.
Змастіть вертуту молочно-яєчною сумішшю, за бажанням притрусіть цукром та помістіть в духовку на 40-45 хвилин.
До речі, нещодавно ми писали про те, як готувати польський рулет з маком до Різдва.
А також розповідали, як приготувати ідеальний штолен за рецептом Клопотенка.