Вергуни, або, як їх ще називають, хрусти - це хрумкі кондитерські вироби з тіста без дріжджів. Завдяки простому приготуванню, вергунці легко стануть улюбленими смаколиками до чаю.
Про те, як готувати вергунці, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "СМАЧНА КУХНЯ".
Для того, щоб приготувати вергуни, треба такі інгредієнти:
Злегка підігрійте кефір в мікрохвильовці, щоб рідина була теплою. В миску з кефіром всипте соду та перемішайте інгредієнти. Додатково гасити соду не потрібно, адже кефір вступає з нею в реакцію.
Після того як кефір почне злегка булькотіти, всипте в суміш цукор та сіль. Ще раз перемішайте інгредієнти і додайте яйце.
Збийте суміш до утворення піни. Просійте борошно в окрему миску, зробіть в ньому заглиблення, а потім влийте кефірну суміш.
Обережно змішайте інгредієнти до однорідної консистенції. Вимішайте тісто, за бажанням додавши ваніль, корицю або інші улюблені спеції.
Щоб тісто для вергунців було еластичним, додайте 1 ст. л. олії. Потім потрібно пообминати тісто та, сформувавши з нього кулю, відставити його в тепле місце на 20-30 хвилин.
Коли тісто відпочине, розкачайте його на нетовстий пласт. Через те, що тісто містить олію, додатково присипати поверхню борошном не треба.
Наріжте тісто на невеликі прямокутники. В центрі кожного прямокутничка потрібно зробити розріз та "вивернути" через нього виріб.
Решту олії потрібно розігріти в каструлі з товстими стінками на середньому вогні. Визначити, чи достатньо розігрілася олія, можна, опустивши в неї вергунець - олія має одразу зашипіти. Обсмажте вергунці в олії до золотистого кольору. Але важливо не пересмажити вироби.
Готові вергуни обов'язково слід викласти на паперовий рушник, щоб забрати зайву олію і зробити вироби більш хрумкими. Потім присипте вергунці цукровою пудрою, або полийте медом чи варенням.
Нещодавно ми писали про те, як готувати смачний чізкейк з гарбуза.
Також читайте, як готувати варення з айви до чаю.