Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США завершило розробку інструкції щодо максимальної кількості неорганічного миш'яку, яке може міститись у яблучному соку.
Про це йдеться у звіті, опублікованому Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA).
Миш'як природним чином зустрічається у навколишньому середовищі. За даними Центрів США з контролю та профілактики захворювань, цей елемент поєднується з іншими матеріалами, створюючи одну з двох форм: органічну та неорганічну.
Органічні сполуки миш'яку в основному містяться в рибі та молюсках. За даними CDC, вплив цієї форми миш'яку нешкідливий для людини. Неорганічні сполуки містяться у ґрунті, відкладах та ґрунтових водах і раніше використовувалися для боротьби зі шкідниками та фарбування.
FDA запропонувало скоротити допустиму концентрацію неорганічного миш'яку в продуктах до 100 мільярдних часток (ppb).
Яблучний сік є ще одним джерелом небезпечного миш'яку. В ході дослідження "Consumer Reports" було вивчено 88 зразків яблучного соку 28 різних виробників яблучних та виноградних соків. Виявилося, що близько 10% зразків містять концентрацію миш'яку, що перевищує федеральні стандарти.
Останнім часом деякі зразки яблучного соку в США показали вміст нижче 3 і 5 частин на мільярд, але деякі, як і раніше, залишаються вищими 10 частин на мільярд.
Згідно з заявою некомерційної організації, проведений Consumer Reports у 2018 році тест популярних фруктових соків показав, що майже половина з них містила підвищений рівень кадмію, неорганічного миш'яку та/або свинцю.
У той час як гостре отруєння миш'яком призводить до руйнування еритроцитів у крові, конвульсіях, і навіть смерті, постійна дія неорганічної речовини у невеликих дозах пов'язана з появою деяких видів раку, серцево-судинними захворюваннями, ураженнями шкіри, нейроінтоксикацією та діабетом.
Читайте також, відмовтеся від цих напоїв, якщо не хочете втратити своє здоров'я.