ua en ru

Усі мають їх їсти: названо овочі, які корисні для серця та мозку

Усі мають їх їсти: названо овочі, які корисні для серця та мозку Які овочі корисні для здоров'я (фото: Freepik)

Усі знають, що овочі корисні для здоров'я та навіть допомагають уникнути хвороб. Дієтологи назвали найкорисніші та пояснили, який вони мають вплив на організм.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Huffpost.

Гарбуз і морква корисні для здоров'я суглобів

Дієтолог Джордан Хіллм розповів, якщо болять коліна і тазостегнові суглоби, то варто наситити організм протизапальними продуктами.

Вживання овочів оранжевого кольору, таких як гарбуз і морква, забезпечить вас поживними речовинами для підтримки здоров’я кісток і знизить ризик розвитку ревматоїдного артриту.

Каротиноїди в гарбузі та моркві є типом фітонутрієнтів, які мають антиоксидантні властивості та допомагають зменшити запалення в організмі.

Броколі та капуста знижують ризик раку

Фізичні вправи, здорова вага та додавання більше овочів і фруктів тісно пов’язані зі зниженим ризиком раку.

Варто включати хрестоцвітні овочі, такі як броколі та капуста у свій раціон щотижня. Хрестоцвіті овочі містять велику кількість сульфорафану та фітонутрієнту, які мають протиракову дію. Вживання цієї родини овочів є доступним варіантом у зусиллях зменшити ризик раку.

Батат та листова зелень для зору

З віком зростає ризик виникнення катаракти та глаукоми. Харчування з високим вмістом антиоксидантних овочів і фруктів допомагає зменшити окислювальний стрес, який може сприяти проблемам із зором.

Кетлін Гарсіа-Бенсон, зареєстрований дієтолог, рекомендує з’їдати одну порцію овочів, щоб зберегти зір.

Моркву часто використовується для покращення зору, але інші помаранчеві овочі, такі як батат, також багаті бета-каротином, який необхідний для підтримки хорошого зору.

Темні листові овочі, такі як шпинат і капуста, містять лютеїн і зеаксантин - антиоксиданти, які захищають очі від шкідливого світла та окисного стресу. Вони також є чудовими джерелами вітамінів Е та С, які ще більше підтримують зір.

Авокадо і броколі для жіночого здоров'я

Жіночий організм відрізняється від чоловічого і має особливі потреби в харчуванні. Жінкам потрібне належне "паливо" для балансування гормонів на всіх етапах життя, а також для підтримки репродуктивного здоров’я.

Здорові жири мають вирішальне значення для гормонального балансу у жінок і авокадо є чудовим джерелом. Також такий продукт містить клітковину та антиоксиданти, які корисні для загального жіночого здоров’я.

Броколі багате на вітаміни та мінерали, включаючи вітаміни С і К.

Зелені листові овочі для здоров’я серця

Для здоров’я серця варто обирати зелений салат, шпинат та мангольд. Ця група овочів має високий вміст вітамінів і мінералів, а також антиоксидантів.

Зелені листові овочі також містять нітрати, які, як відомо, допомагають підтримувати кровоносні судини.

Шпинат і морква для здоров'я мозку

Шпинат є хорошим джерелом магнію, який виконує кілька функцій у мозку. Він важливий для нервової передачі, допомагає підтримувати гематоенцефалічний бар’єр і нейропластичність.

Дефіцит магнію пов’язують із деменцією, депресією, розсіяним склерозом і хворобою Альцгеймера. Морква містить вітамін В6, який необхідний для здоров’я мозку.

Вітамін B6 допомагає регулювати споживання енергії в мозку, настрій через вироблення серотоніну та допомагає підтримувати циркадні ритми та цикли сну. Дефіцит вітаміну B6 може спричинити зниження когнітивних функцій.