В Україну завезли небезпечний рис, який містить перевищення допустимої норми кадмію - канцерогенної речовини, небезпечної для людини.
Як називається і виглядає продукт і до чого може призвести кадмій - дізнайтеся нижче в матеріалі Styler.
Згідно з повідомленням Європейської система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF), перевищення норми кадмію було виявлено в рисі ризотто з Італії.
В Держпродспоживслужбі України уточнили, що повідомлення про продукт надійшло від 17 лютого 2023 року (№ 2023.0797-fup 7).
Виробник: Principato di Lucedio srl, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland)
Одержувач в Україні: ТзОВ "БЮРО ВИН", вул. Мечникова, 9, м. Київ.
Скриншот (consumer-cv.gov.ua)
Разом з тим, представники Sapori Nostrani di Giorgio Turco у коментарі Styler запевнили, що ніколи не експортували цей рис до України, тому інформація державного органу "не відповідає дійсності".
І дійсно, у повідомленнях регіональних управлінь Держпродспоживслужби фігурує зображення рису, виробником якого є компанія Principato di Lucedio.
Таким чином, достеменно не зрозуміло, рис якого конкретно виробника "забракували" в Україні та інших європейських країнах.
Але, якщо вірити представникам Sapori Nostrani di Giorgio Turco, то ця компанія не причетна до виготовлення і реалізації небезпечного для здоров'я продукту.
Оновлення: Згодом в релізі Держпродспоживслужби визнали, що було допущено помилку. Дійсно, виробник токсичного рису - компанія Principato di Lucedio.
Styler просить вибачення у компанії Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy за участь в розповсюдженні неправдивої інформації.
В рисі було виявлено
Кадмій накопичується в трубчастих кістках, підшлунковій залозі, селезінці, але, перш за все, в печінці й особливо в нирках, причому період його напіввиведення з організму становить від 10 до 30 років.
Кадмій має токсичну дію на нирки, кісткову і дихальну системи. Його відносять до числа канцерогенів, небезпечних для людини.
Якщо знайшли такий виріб його на полицях, звертайтесь до Держпродспоживслужби.
Раніше ми писали, що в Україну завезли небезпечні горішки, які можуть викликати онкологію.
Також читайте, як за етикеткою продукту зрозуміти, що він неякісний.