Ці продукти провокують запалення в організмі: від чого варто відмовитись
Дуже часто виникають ситуації, коли при здавалося б здоровому способі життя постійно виникає слабкість, проблеми зі шкірою та не вдається знизити вагу. І причиною найчастіше є хронічні запальні процеси, які можуть виникати через шкідливі продукти.
Про це повідомила гастроентеролог та дієтолог Юлія Гудима в Instagram.
Чому виникає запалення
Запалення - це захисна реакція організму направлена на боротьбу з чужорідними факторами - вірусами, бактеріями та токсинами.
Часто запалення переходить в хронічний процес і стає причиною цілого ряду проблем від серцево-судинних захворювань, діабету, депресії до хвороби Альцгеймера.
"Ще у 2018 році в журналі Nutrition in Clinical Practice опубліковано дослідження, що підтверджує, що їжа, яку ми вживаємо, є одним з основних факторів запалення", - каже лікар.
Які продукти шкідливі
Дієтолог виділила основні групи продуктів, при системному вживанні яких здоров’я буде під загрозою.
Цукор
Такий продукт провокує запалення, веде до росту патогенної флори в кишечник та прискорює старіння.
Заміна білого цукру на природні сухофрукти та мед при однаковій калорійності знижує рівень С-реактивного білка та дозволяла швидше знизити вагу.
Смажені продукти
Такі продукти шкідливі для організму, адже утворюються при високих температурах. Варто обрати здорові методи обробки їжі - тушкування, варка та на пару.
Рафіновані крупи
Біла мука, випічка на основі такої муки, всі можливі пластівці і крупи, що запарюються кип’ятком - позбавлені користі і діють на організм так само як і цукор. Вони підвищують рівень глюкози, інсуліну та запальних цитокінів.
Тому обирати завжди варто цільні крупи та цільнозернову муку.
Раніше ми повідомляли, як можна зекономити на купівлі продуктів в магазині.
Також ми називали список продуктів, які не треба мити перед приготуванням.