Підсолоджувач у продуктах може збільшити згортання крові, підвищуючи ризик небезпечних ускладнень.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на нове дослідження в European Heart Journal.
Експерти в галузі охорони здоров’я випустили термінове попередження, оскільки дослідження пов’язують популярний низькокалорійний замінник цукру з підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту та смертей, пов’язаних із серцево-судинними захворюваннями.
Нове дослідження, опубліковане в European Heart Journal, показало, що певний тип підсолоджувача може завдати шкоди нашому здоров’ю.
Ксиліт, цукровий спирт, використовується як добавка і на 40% менш калорійна, ніж справжній цукор.
Він природним чином присутній у невеликих кількостях у фруктах і овочах, а також виробляється організмом людини.
Ксиліт можна знайти в популярних продуктах, таких як жуйка без цукру, солодощі, хлібобулочні вироби, зубна паста та предмети з позначкою "для кето дієти".
Минулого року та ж дослідницька група виявила подібний зв'язок з іншим популярним підсолоджувачем - еритритом.
Зазначимо, що останніми роками зросло використання цукрозамінників через проблеми з ожирінням.
У рамках революційного дослідження дослідники виміряли рівень природного ксиліту в крові понад 3000 учасників, які голодували. Вони виявили, що у тих, хто має рівень ксиліту в перших 25%, ризик серцевого нападу, інсульту або смерті протягом трьох років майже вдвічі вище, ніж у тих, хто в нижчому квартилі.
Вчені радять людям уникати ксиліту та подібних цукрових спиртів. Не бійтеся додавати невелику кількість цукру, меду або фруктів для солодкого смаку.
Нагадаємо, що дієтолог розповів про найважливіший вітамін, який допомогає загоєнню ран і здоров’ю кісток.
Читайте також, які 7 корисних фруктів та овочів, які треба їсти всім цього літа.