Часте вживання алкоголю завдає серйозної шкоди печінці. Але вживання в їжу певних фруктів може допомогти зменшити кількість шкоди спиртного, що завдається, цьому органу.
Про це повідомляється у дослідженні National Libraty of Medicine.
Вчені зі Школи традиційної китайської медицини заявляють, що антиоксидант нарингін може захистити від стеатозу печінки, викликаного алкоголем, зменшуючи окислювальний стрес.
Стеатоз – це накопичення жиру у клітинах печінки. Хоча це перша стадія жирової хвороби печінки, вживання грейпфрута, що містить нарингін, може "підвищити стійкість до окислювального стресу та запалення".
Для дослідження група вчених виростила "трансгенних рибок даніо" з "експресією eGFP, специфічною для печінки".
Даніо піддавали дії двовідсоткового етанолу (чистого спирту) протягом 32 годин, щоб встановити модель ALD.
Щоб встановити ефект, команда вивчила, які були "морфологічні зміни у формі печінки", а також фіксували будь-які гістологічні зміни та рівні вільних радикалів, пов'язані з окислювальним стресом. Внаслідок цього встановили, що лікування нарингіном зменшує алкогольний стеатоз печінки, який залежав від дози.
"Це відкриття свідчить про те, що нарингін може інгібувати спричинений алкоголем стеатоз і пошкодження печінки шляхом ослаблення накопичення ліпідів та зменшення окислювального стресу та апоптозу", - повідомили вчені.
Але не забувайте, що у дослідженні брали участь рибки Даніо, а не люди. Фонд боротьби з гепатитами Нової Зеландії зазначив, що цитрусові, такі як грейпфрут, "стимулюють печінку"
"Грейпфрут особливо добрий, оскільки містить нарингін і нарингенін, які є антиоксидантами, що зменшують запалення та захищають печінку від пошкоджень", - повідомили у Фонді.
Додавання грейпфрута до вашого раціону може допомогти захистити печінку, але пам'ятайте, що постійне вживання спиртного небезпечне для вашого здоров'я.
Читайте також, ці 10 продуктів сприяють зниженню тиску.
Раніше ми розповідали про те, що кардіологи назвали оптимальну тривалість сну для здоров'я серця.