ua en ru

Три помилки, які зроблять гречану кашу прісною і несмачною

Три помилки, які зроблять гречану кашу прісною і несмачною Як правильно варити гречку (фото: freepik)

Гречка одна з найпопулярніших українських каш, яку дуже просто готувати, якщо знати кілька важливих нюансів і не допускати банальних помилок.

Дізнайтеся, як треба готувати цю кашу, і чому вона така корисна - далі в матеріалі Styler.

Головні помилки при варінні гречки

  • Відсутність правильно підготовки

Багато хто пропускає важливу процедуру - промивання гречки. Це змиває пил, частинки бруду. Після цього, щоб покращити смакові якості каші, її треба трохи підсушити і відправити на суху сковороду на кілька хвилин.

Саме ця хитрість дозволяє крупі стати насиченою і мати більш яскравий смак.

  • Довге варіння та надлишок води

Краще користуватися мірними ємностями для того, щоб не помилитись у пропорціях. Класичне співвідношення це 1 до 2. Якщо ввести більше води, то гречка буде водянистою.

Не варто варити кашу понад 15 хвилин. Гарнір повинен сам "дійти" під кришкою.

  • Відсутність спецій

Окрім солі та перці можна пробувати додавати куркуму, каррі, базилік, паприку та будь-які інші спеції.

Гречка буває різною

Ви можете не знати, але звичайна темна гречка - це вже термічно оброблена крупа. Щоб її приготувати, можна просто залити її окропом і залишити під кришкою на деякий час.

В гречку вбереться вода і вона буде готовою до споживання. Цей спосіб має багато переваг, адже гречана каша таким способом виходить розсипчастою і дуже смачною.

Цікаво, що таку крупу можна навіть заливати холодною водою, бульйоном чи соком. Залиште її на ніч під кришкою, і на ранок порадуйте себе смачним і поживним сніданком.

Три помилки, які зроблять гречану кашу прісною і несмачною

Зварити гречку - ще та наука (фото: freepik)

А от необроблену крупу, яку називають "білою" чи "зеленою", варити треба обов'язково. Каша з цієї крупи має в'язку консистенцію, і її дуже смачно додавати в суп.

Чим корисна гречка

За словами дієтолога Світлани Фус, гречана крупа містить незамінні амінокислоти - триптофан, лізин і метіонін, клітковину, вітаміни групи В, вітамін РР і Е, залізо, магній, мідь, фосфор та інші макро- і мікроелементи.

У гречаній крупі міститься речовина Д-хіроінозитол. Його класифікують як вітамін В8. Завдяки цій речовині підвищується чутливість тканин організму до інсуліну, краще йде засвоєння цукрів і знижує рівень глюкози в крові, він важливий для підтримки функціонування яєчників.

Більш корисною вважається зелена гречка, яка не зазнала термічної обробки.

Гречану кашу корисно доповнювати і збагачувати тваринним білком. Комбінація тваринного і рослинного білка сприятлива для організму людини. Корисна гречана каша з молоком, м'ясом, сиром і так далі.