Картоплю багато хто вважає шкідливим продуктом під час схуднення. Як виявилось, овоч має менше калорій, як деякі популярні крупи. До того ж варто знати про корисний спосіб приготування.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку тренера Юрія Попка.
За словами експерта, Україна входить в ТОП 3 країн світу за кількістю, яку вирощує. Також займає 2 місце в рейтингу країн по кількості споживання - приблизно 120 кг на рік в середньому споживає одна людина.
"У Франції є сорти картоплі вартістю 22-25 тисяч гривень за кілограм, я не помилився в цифрах (назва La Bonnotte)", - йдеться у повідомленні.
До того ж великий плюс картоплі в тому, що вона зберігається довго і її можна їсти цілий рік.
З примітивної точки зору, картопля - це є вуглевод. Часто картоплю прирівнюють при складанні раціону до круп і макаронів, хоча якщо взяти 100 г гречки - це 350 ккал, а 100 г картоплі - 88 ккал.
В результаті картоплі можна спожити багато, оскільки калорійність відносно низька на фоні круп, хоча висока на фоні інших овочів. До того ж вона надовго дає ситість.
Тобто якщо зʼїсти картоплю і круасан, то після картоплі будете ситі декілька годин, а після круасана вже за пів години хотітимете їсти, хоча це два вуглеводи.
Картопля багата калієм, який регулює артеріальний тиск.
Якщо у вас часто судоми, це свідчить про те, що брак калію в організмі, а він знаходиться в шкірці картоплі.
Також в картоплі немало вітаміну С, особливо в молодій. Овоч багатий клітковиною, яка корисна для нашої травної системи.
До того ж у овочі багато крохмалю, а він дуже швидко перетворюється в глюкозу і прирівнюється до споживання солодкого. А це не добре для підшлункової, а також шкідливо для тих людей, у яких діабет та інсулінорезистентність.
Умовно кажучи, крохмаль в картоплі можна розділити на два види: той, що швидко засвоюється і перетворюється в глюкозу і повільний (стійкий).
"Лайфхак, якщо зварити картоплю в мундирах, а це найкращий спосіб приготування її в плані користі (згадуємо про калій в шкірці) і дати картоплі вистигнути, то там утворюється стійкий крохмаль. Простіше кажучи, стійкий крохмаль не розщеплюється в тонкому кишківнику, а досягає товстого, де стає їжею для корисних бактерій", - зазначив тренер.
Під час трапези картоплею варто додавати овочі, оскільки завдяки клітковині стабілізується рівень глюкози в крові, особливо якщо продукти мають високий глікемічний індекс.
Якщо часто їсти картоплю, то ризик заробити діабет збільшується на 6-7%. Категорично не варто їсти пророслу і зелену картоплю, так як вона містить соланін. Це отруйний глікоалкалоїд, що виробляється в рослинах родини пасльонових. Він може бути знайдений в будь-якій частині рослини - в листі, плодах, стеблах та картоплі.
Симптоми отруєння включають нудоту, пронос, блювання, шлункові спазми, запалення горла, головний біль та запаморочення.
У великих дозах отруєння соланіном призводить до смерті.
Сорти картоплі, що використовуються в сільському господарстві, перевіряються на вміст соланіну і в більшості з них концентрація нижча за 0,2 міліграма на грам.
Але в картоплі, котра лежала на світлі, концентрація соланіну може досягати до 1 мг/г, і навіть більше. В такому разі однієї неочищеної картоплини може бути достатньо для отруєння.
50-80% цієї отрути знаходиться в зеленому лушпинні, тому така картопля для приготування в мундирах точно не годиться.
Також дуже важливо, як картоплю готувати, чим більше її розварювати, тим більший глікемічний індекс буде.
Наприклад, пюре - ГІ 90, а в мундирі ГІ 65. Не плутайте калорійність картоплі в мундирах з фрі, яка на 100 г має під 300 ккал, а варена 88 ккал.
До того ж, якщо до пюре додати пів пачки масла, то калорійність одразу стає в 3-5 разів більшою за рахунок жиру.
Тому найкорисніший спосіб приготування картоплі - в мундирі і споживати в охолодженому вигляді.
Раніше ми повідомляли, як і де найкраще зберігати картоплю, щоб вона не псувалась.
Також ми писали, навіщо в картопляне пюре потрібно додавати дріжджі.