Традиційна українська паска готується на дріжджовому тісті, з додаванням значної кількості здоби. Виходить вона не надто суха, не дуже волога і в міру солодка.
Перевіреним рецептом поділилася кулінарка на YouTube-каналі Onyshkevychi.
Орієнтовно має вийти 5 шт. діаметром 11 см і 2 шт. діаметром 14 см.
Залийте сухофрукти окропом на 10 хвилин, потім просушіть на рушнику.
Додайте в миску тепле молоко, пресовані дріжджі, 3 ст. л. цукру від загальної кількості. Все ретельно перемішайте. Туди ж додайте 6 ст. л. борошна від загальної кількості.
Накрийте опару рушником і залиште піднятися хвилин на 15.
Збийте яйця з цукром і ванільним цукром до однорідності.
Додайте опару до кілограма борошна, туди ж додайте збиті з цукром яйця. Все гарно вимісіть. Має вийти рідкувата маса. Накрийте її рушником і залиште на 30 хвилин.
Перемішайте сухофрукти з родзинками.
До тіста додайте ледь тепле розтоплене вершкове масло, цедру лимона, сіль, родзинки.
Замішуйте тісто, поступово додаючи борошно (400-500 грамів). Місити треба довго, хвилин 10, але легенько.
Коли тісто почне відходити від країв миски і не липнутиме до рук, обімніть його і залиште в мисці під рушником. Дайте підійти в теплому місці, поки воно не збільшиться в обсязі удвічі.
Перемніть тісто і почніть формувати паски. Викладайте у форму, заповнюючи на 1/3. Дайте тісту підійти під плівкою.
Духовку розігрійте попередньо до 160 градусів. Випікайте близько 1 години. Охолодіть на решітці і прикрасьте на ваш смак.
Дізнайтеся також, як приготувати ідеальне тісто для піци вдома.
Також читайте, чи буде на Великдень додатковий вихідний.
Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна – www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.