Крупи є обов'язковим продуктом у раціоні, оскільки вони містять багато клітковини, яка необхідна для нормальної роботи кишківника. Втім корисність деяких каш сильно переоцінена.
Про те, які каші найкорисніші, а від яких варто відмовитись, розповів тренер Юрій Попко на своїй сторінці в Instagram.
"Крупи - це один із найдоступніших продуктів. І точно не треба бути олігархом, щоб дозволити собі здорово харчуватись, оскільки стосовно круп не діє правила "дорожче - значить краще". А радше навпаки", - каже експерт.
Попко пропонує розібратись у питаннях, які крупи найкорисніші та як правильно їх готувати, аби вони не втратили поживні речовини.
"У крупах нас у першу чергу цікавлять вуглеводи - вони нам дають швидку енергію. Важливо, щоб вуглеводи були не прості, а складні, оскільки останні не дають різких стрибків інсуліну. Для цього крупа має бути мінімум оброблена та якомога менш подрібненою", - пояснює тренер.
Також цінно й те, що у крупах є білки і мікроелементи, які знаходяться в оболонці. А ще вони багаті клітковиною, яка є корисною для нашого кишківника.
"У декого може бути індивідуальна непереносимість глютену, який міститься у пшениці, житі, ячмені і може бути у вівсі. До корисних круп не належать пластівці швидкого харчування - це харчове сміття, у ньому багато цукру", - каже Попко.
Також він назвав топ-3 найменш корисних крупи - манка, білий шліфований рис і кукурудзяна крупа.
"На їхній захист додам, що ці каші насичують надовго. Тому, якщо у вас мета "напхатись", то можна їх їсти, але не часто", - пояснює тренер.
При цьому Попко наголошує, що важливий і спосіб приготування каші, бо можна зіпсувати навіть найкориснішу кашу.
"Якщо розварити крупу, то глікемічний індекс буде вищим - тобто зі складних вуглеводів ми зробимо прості. Старайтесь варити так, щоб кожна крупинка була ціла, а не розвалювалася", - радить експерт.
Крупи містять багато заліза, але якщо варити їх на молоці, то кальцій у його складі нейтралізує залізо.
"Хоч гречка і сочевиця не є зерновими культурами, але у цьому списку вони повинні бути. На першому місці за кількістю білка - сочевиця, тоді йде вівсянка. А от за кількістю амінокислот - сочевиця, вівсянка і гречка, по клітковині - ячмінна крупа і перловка", - говорить тренер.
Якщо любите рис, то беріть нешліфований, його ще називають "бурий".
Раніше ми розповідали про те, через які помилки при схудненні людина не може скинути зайві кілограми.
Читайте також про 7 способів швидко скинути живіт.