Про якість радянських продуктів та оригінальність рецептур ходять легенди. Дехто зі старшого покоління досі вірить, що славнозвісний пломбір був вершиною досягнення харчової промисловості СРСР, хоч насправді ці ласощі запозичили в США. Але не тільки морозиво союз вкрав у ненависного Заходу, а й згущене молоко, культовий плавлений сирок та ще ряд технологій та рецептур.
Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію Filter.mkip в Instagram.
Згущене молоко почали виготовляти у світі ще у 1856 році. Цей продукт запатентував американець Гейл Борден і з часом він почав поширюватися по інших країнах.
Тільки після поїздки наркома харчової промисловості СРСР Анастаса Мікояна у США у союзі почали виробляти згущене молоко і сухі молочні суміші для дітей. Також з-за кордону у союз "прийшли" котлети.
Мало хто знає, але у 1937 році у СРСР почали виготовляти щось на кшталт американських бургерів - котлети із круглою булочкою. Втім, радянські люди не сприйняли цієї страви і вона не прижилась.
Подібна історія із плавленим сирком, який був популярним в СРСР. Його батьківщиною вважається Швейцарія, де цей продукт почали виготовляти ще у 1911 році і тільки у 1934 році він з'явився у союзі. Щоправда, у США Мікоян запозичив покращену рецептуру і пакування для сирка.
Із ненависного західного світу радянський нарком привіз не тільки нові рецептури і продукти, а й техніку. Так у СРСР з'явилися перші холодильники, де з часом почали тримати напівфабрикати для продажу.
Також Нікоян підглянув в США ідею заморожувати овочі і фрукти, а ще привіз звідти технології консервації продуктів. Нові методи і західні виробничі потужності дозволили збільшити виробництво консервів у союзі в 11 разів. Тоді масово почали консервувати горошок, кукурудзу, квасолю, томати, огірки фруктові компоти тощо.
Раніше ми писали про те, які 10 дуже абсурдних заборон діяли у школах СРСР.
Читайте також про те, що історик спростував ганебний міф, який поширювали в СРСР про українців.