ua en ru

Таратута: рецепт українського салату, який буде конкурентом вінегрету

Таратута: рецепт українського салату, який буде конкурентом вінегрету Таратута - стародавня українська страва з варених буряків (скриншот / Кулінарні витівки)

Таратута - стародавня українська народна страва, основний інгредієнт якої - варений буряк. Залежно від того, чи заправляють страву розсолом або буряковим квасом, таратута схожа на холодний суп або на салат.

Про те, як готувати таратуту, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "Кулінарні витівки".

Що потрібно для таратути

Для того, щоб приготувати таратуту з вареного буряка, необхідні ці продукти

  • буряк - 5 шт.
  • відвар з буряків - 100 мл
  • цибуля - 2 шт.
  • огірки солоні - 7 шт.
  • розсіл з огірків - 250 мл
  • хрін - 1 ст. л.
  • олія - 1 ст. л.

Як готувати таратуту

Щоб приготувати таратуту, спершу потрібно відварити буряк. Для цього буряк потрібно ретельно промити, адже для таратути потрібно буде використати відвар з коренеплоду. Також могли використовувати не лише буряковий відвар, а й квас.

Коренеплід потрібно почистити від шкірки, а потім нарізати кружальцями завтовшки 2 мм. Перекладіть буряк в каструлю та залийте водою так, щоб буряки були повністю занурені в рідину.

Таратута: рецепт українського салату, який буде конкурентом вінегрету

Як готувати буряк для таратути (скриншот / Кулінарні витівки)

Поставте посуд на вогонь, а тим часом підготуйте решту інгредієнтів. Огірки потрібно нарізати на кружальця завтовшки 1-2 мм, попередньо відрізавши кінчики овочів.Таратута: рецепт українського салату, який буде конкурентом вінегрету

Як нарізати огірки для таратути (скриншот / Кулінарні витівки)

Перекладіть огірки в глибоку миску, та наріжте цибулю. Цибулю потрібно почистити та накришити кружальцями, півкільцями або смужками. На смакові якості обраний спосіб - це не впливатиме.

Витягніть буряк шумівкою та перекладіть в миску. Коли коренеплід охолоне, додайте нарізання огірки, цибулю та хрін.

Для того, щоб збалансувати смак та консистенцію, додають розсіл та буряковий відвар. Саме від кількості цих двох інгредієнтів залежить, чи буде таратута салатом, чи її можна з'їсти як першу страву

Після цього посуд потрібно накрити тарілкою або плівкою та поставити в холодильник приблизно на добу.