Така картопля отруйна для людини: експерт пояснив, від яких плодів слід відмовитись
Картопля є одним із найулюбленіших продуктів українців. Проте ці коренеплоди можуть за певних обставин ставати отруйними й нести загрозу здоров'ю людини. Впевнені, ви також не раз помічали такі плоди у себе на кухні й навіть не підозрювали, що вони небезпечні...
Про те, за яких умов картопля стає отруйною, розповів Гліб Репіч на своїй сторінці Instagram.
Яку картоплю не можна їсти
"Картопля взагалі-то є отруйною рослиною, тому що в ній міститься алкалоїд соланін - токсична речовина, яка захищає її від поїдання тваринами. Особливо багато його у зеленій частині рослини і ягодах, які є дуже токсичними. Саме тому травоїдні тварини не їдять картопляне бадилля", - пояснює експерт.
У самих коренеплодах концентрація соланіну невисока і становить - 0,05%. Найбільше його у шкірці. Тому, коли картопля очищена і термічно оброблена, людина може вживати її без страху отруїтись.
"Все змінюється, коли картопля полежить на сонці. Коренеплоди зеленіють. І тоді концентрація соланіну може збільшуватись у десятки і навіть сотні разів. Взагалі-то, це захисна реакція рослини, бо плоди на поверхні землі також треба захищати від поїдання тварин", - додає хімік.
За словами Репіча, якщо людина їстиме позеленілу картоплю, то може серйозно отруїтись.
"Смертельного фіналу, скоріш за все, не буде, але розлад травлення і діарея - гарантовані", - наголошує експерт.
Також до підвищення соланіну у коренеплодах може призвести і хвороба картоплі - фітофтороз. Її можна легко виявити, якщо розрізати плоди - в середині є характерне почорніння. Також універсальною ознакою підвищення вмісту соланіну у картоплі - є її солодкуватий присмак.
Людям варто бути обережними й відмовитись від вживання позеленілих плодів картоплі, аби не нашкодити здоров'ю.
Раніше ми розповідали про те, яка популярна риба підвищує тиск.
Читайте також про те, які продукти не можна їсти разом, аби не нашкодити здоров'ю.