ua en ru

Така картопля отруйна для людини: експерт пояснив, від яких плодів слід відмовитись

Така картопля отруйна для людини: експерт пояснив, від яких плодів слід відмовитись За яких умов картопля стає отруйною для людини (колаж: Styler)

Картопля є одним із найулюбленіших продуктів українців. Проте ці коренеплоди можуть за певних обставин ставати отруйними й нести загрозу здоров'ю людини. Впевнені, ви також не раз помічали такі плоди у себе на кухні й навіть не підозрювали, що вони небезпечні...

Про те, за яких умов картопля стає отруйною, розповів Гліб Репіч на своїй сторінці Instagram.

Яку картоплю не можна їсти

"Картопля взагалі-то є отруйною рослиною, тому що в ній міститься алкалоїд соланін - токсична речовина, яка захищає її від поїдання тваринами. Особливо багато його у зеленій частині рослини і ягодах, які є дуже токсичними. Саме тому травоїдні тварини не їдять картопляне бадилля", - пояснює експерт.

У самих коренеплодах концентрація соланіну невисока і становить - 0,05%. Найбільше його у шкірці. Тому, коли картопля очищена і термічно оброблена, людина може вживати її без страху отруїтись.

"Все змінюється, коли картопля полежить на сонці. Коренеплоди зеленіють. І тоді концентрація соланіну може збільшуватись у десятки і навіть сотні разів. Взагалі-то, це захисна реакція рослини, бо плоди на поверхні землі також треба захищати від поїдання тварин", - додає хімік.

За словами Репіча, якщо людина їстиме позеленілу картоплю, то може серйозно отруїтись.

"Смертельного фіналу, скоріш за все, не буде, але розлад травлення і діарея - гарантовані", - наголошує експерт.

Також до підвищення соланіну у коренеплодах може призвести і хвороба картоплі - фітофтороз. Її можна легко виявити, якщо розрізати плоди - в середині є характерне почорніння. Також універсальною ознакою підвищення вмісту соланіну у картоплі - є її солодкуватий присмак.

Людям варто бути обережними й відмовитись від вживання позеленілих плодів картоплі, аби не нашкодити здоров'ю.