Горіхи - це дуже поживний продукт, багатий на жири, білки і вітаміни. Але багато хто з нас не знає, в чому різниця для здоров'я між смаженими та несмаженими горіхами.
Про відмінність розповіла експерт із харчування Наталія Мазурік у своєму Telegram-каналі.
Якщо говорити про вітаміни і мінерали, то в несмажених горіхах їх 100%, у смажених вони все ще зберігаються, але не в повному обсязі.
"Більшість вітамінів у горіхах є термостійкими, але потрібно робити поправку на температуру та спосіб смаження. Вітаміни B9 і С не стійкі до смаження", - повідомила експерт.
Так, більшість мінералів витримують високу температуру. Найбільше страждають йод і селен.
Якщо говорити про Омега 3 і Омега 6, то рівномірне прожарювання горіхів не вплине на склад цих жирних кислот.
"Але є інформація, що якщо смажити горіхи в олії або більше 6 годин, то жири окислюються, а продукти окиснення вже шкідливі", - зазначила Наталя.
У несмажених горіхах є антиоксиданти, а в смажених їх кількість деяких зменшується, якщо смажити від 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Глікемічний індекс у смажених горіхів зростає, оскільки крохмаль у горіхах змінює форму.
Якщо говорити про смакові якості, то смажені горіхи мають більш насичений аромат та смак.
Нагадаємо, що раніше експерт пояснила, чому перекус круассаном - це не дуже хороша ідея.
Раніше ми писали про те, яку вівсянку нутріціологи не рекомендують їсти на сніданок.