ua en ru

Смачно і корисно: рецепт веганського панетоне, який тане в роті

Смачно і корисно: рецепт веганського панетоне, який тане в роті Веганський панетоне - не менш смачний (ілюстративне фото: Freepik)

Веганський панетоне - це ароматна, ніжна і пухка італійська випічка, яка не містить молочних продуктів та яєць. Водночас веганський панетоне зберігає усю свою традиційну смачну текстуру.

Про те, як готувати веганський панетоне, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний ресурс Shuba.

Що потрібно для веганського панетоне

Для того, щоб приготувати веганський панетоне до Різдва, для тіста знадобляться такі інгредієнти:

  • борошно - 400 г
  • соєве молоко - 250 мл
  • кокосова олія - 100 мл
  • соняшникова олія - 20 мл
  • дріжджі пресовані - 20 г
  • цукрова пудра - 100 г
  • апельсинова цедра - 3 ст. л.
  • цукати - 100 г
  • родзинки - 100 г
  • екстракт ванілі - 5 г
  • куркума - 1 ч. л.
  • сіль - до смаку

Як готувати веганський панетоне

Веганський панетоне, як і традиційний, готується на заквасці з подвійним відпочинком тіста. Проте замість коров'ячого молока використовується соєве, з додаванням кокосової олії. А щоб надати випічці гарного забарвлення, замість яєць додають куркуму.

Для того, щоб приготувати закваску для веганського панетоне, змішайте кокосову олію з теплим соєвим молоком до однорідної консистенції. Коли суміш охолоне, розкришіть в неї дріжджі.

В інший посуд просійте 100 г борошна та влийте суміш з соєвим молоком. Ретельно перемішайте інгредієнти та залиште закваску в теплому місці на одну годину.

Після того, як маса вдвічі збільшиться, треба додати цукрову пудру з куркумою, екстрактом ванілі та апельсиновою цедрою. Просійте і додайте решту борошна до закваски. Вимішайте тісто до однорідної еластичної суміші, після чого додайте сіль і ще трохи вимісіть масу.

Змастіть посуд соняшниковою олією, викладіть тісто для веганського панетоне та накрийте миску харчовою плівкою. Поставте посуд в тепле місце приблизно на 8 годин - тісто має збільшитися втричі.

Після цього злегка розкачайте тісто, викладіть цукати та попередньо вимочені родзинки. З'єднайте краї тіста і сформуйте кулю.

Перекладіть масу в форму для випікання об'ємом 750 г. Поставте форму в тепле місце, щоб тісто піднялося. Після цього випікайте веганський панетоне приблизно 35 хвилин при температурі 180 градусів.