Смачніше за сирники: три рецепта українських ґомбовців з вишнями, полуницею та сливами
Ґомбовці, десерт української кухні, більше розповсюджені на Закарпатті. Там їх зазвичай готують з домашнього сиру - хоча загалом можуть і з тіста - а для начинки використовують фрукти та ягоди.
Про те, як готувати ґомбовці зі сливами, вишнями та полуницею, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Ґомбовці зі сливами
Для того, щоб готувати ґомбовці зі сливами, треба такі продукти:
- яйце - 1 шт.;
- борошно - 400-450 г;
- вода - 250 мл;
- сливи - 300 г;
- мелені сухарі - 3 ст. л.
- дріжджі сухі - 1 ч. л (або 15 г пресованих);
- цукор - 150 г;
- олія - 2 ст. л.;
- масло - 30 г.
Як готувати ґомбовці зі сливами
Для того, щоб приготувати такі ґомбовці, які дуже нагадують парові булочки, спочатку потрібно розчинити дріжджі, перемішавши в глибокій мисці дріжджі з водою і 1 ст. л. цукру.
Суміш необхідно залишити на 15 хвилин, щоб дріжджі почали бродити. Після цього потрібно всипати ще 80 г цукру.
Додайте в дріжджі яйце, а в окрему глибоку миску просійте борошно. Перемішайте дріжджі з яйцем, а потім перелийте в миску з борошном і замісіть тісто.
Воно не повинно бути надто густим, інакше страва буде занадто щільною. Додайте в тісто олію і вимішуйте його протягом 10 хвилин.
Після цього накрийте миску рушником і залиште на одну годину. В цей час приготуйте начинку зі слив.
Для цього помийте сливи, видаліть з них кісточки, перекладіть м'якуш в каструлю і всипте 30 г цукру. Зачекайте, доки сливи пустять сік, а потім проваріть рідину до кипіння.
За допомогою сита злийте зі слив зайву рідину. Робочу поверхню присипте борошном, викладіть половину тіста і розкачайте пласт 1 см завтовшки.
Виріжте кружечки, викладіть на кожен по сливі і заліпіть краї тіста. Сформуйте з тіста з начинкою кульку, і перекладіть ґомбовці в сито, розклавши їх на відстані одне від одного.
Готуйте ґомбовці на парі протягом 15 хвилин, а потім змастіть маслом і присипте меленими сухарями, перемішаними з 1 ст. л цукру.
Ґомбовці з вишнями
Для приготування ґомбовців з вишнями, потрібні ці продукти:
- сир - 1 кг;
- борошно - 50 г;
- яйця - 3 шт.;
- манка - 360 г.;
- цукор - 100 г.;
- сіль - 1 ч. л.;
- крохмаль - 1 ст. л.;
- вишня - 17 шт.;
- вершкове масло - 30-40 г.
Як готувати ґомбовці з вишнями
Підсмажте на сухій пательні 60-70 г манки до світло-коричневого кольору. Під час процесу необхідно постійно помішувати манку, щоб вона не пригоріла.
Розбийте яйця в окрему миску, і злегка збийте виделкою чи міксером. Вишні необхідно промити та видалити з них кісточку.
До сиру всипте цукор, влийте яйця - і перемішайте інгредієнти. Після цього всипте необсмажену манку та борошно. Замісіть щільне тісто.
Щоб зліпити ґомбовці , змочіть руки водою і скачайте з тіста кульку. На одну кульку потрібно приблизно 3 ст. л. маси.
В кожній кульці зробіть невеличке заглиблення, викладіть по одній вишні, злегка присипавши їх крохмалем. Після цього заліпіть краї десерту.
В неглибокій каструлі з товстими стінками доведіть до кипіння воду. Її рівень має бути таким, щоб повністю занурити в рідину гомбовці.
Перекладіть в каструлю ґомбовці , легенько перемішайте лопаткою. Зачекайте, доки ґомбовці спливуть, після цього варіть їх ще 2-3 хвилини.
Перекладіть готові ґомбовці в миску, вкиньте масло та присипте підсмаженою манкою. Похитайте тарілку, щоб ґомбовці рівномірно вкрилися підсмаженою крупою. Подавати гомбовці можна зі сметаною.
Ґомбовці з полуницями
Щоб приготувати ґомбовці з полуницею, треба такі інгредієнти:
- сир (жирність 5%) 700 г;
- яйця - 2 шт.;
- манка - 100 г;
- полуниці - 10 шт.;
- масло - 200 г;
- сухарі - 100 г;
- цукор - 3 ст. л.;
- сіль - 1 ч. л.;
- кориця - до смаку.
Як готувати ґомбовці з полуницями
Перекладіть сир в глибоку миску, додайте яйця, сіль, 1 ст. л. цукру і манку. Змішайте густе тісто, а потім виліпіть з нього невеличкі кульки.
Промийте полуницю - її краще обрати невеликого розміру. Присипте полуницю рештою цукру.
Розкачайте кульки ґомбовців, викладіть полуницю і зліпіть краї. Доведіть воду до кипіння, наливши її так, щоб ґомбовці були під водою.
Проваріть страву до готовності, в цей час розігрійте на пательні вершкове масло, та всипте підсмажену манку. Викладіть відварені ґомбовці на тарілку і полийте манкою.
До речі, раніше ми писали про те, як готувати меживо з баклажанів.
Читайте також, як готувати борщ з вишнями з Кременця.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: кулінарні YouTube-канали "Закарпатська Господиня", "Голодні та Веселі", YouTube-канал з рецептами Лілії Цвіт.