Зазвичай таку апетитну страву, як плов, готують не на одну порцію, а в достатньо великій кількості. Однак часто з'їсти все одразу не вдається - і зберегти плов допомагає холодильник.
Про те, як довго можна зберігати плов і не отруїтися, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт Zberihannya.
Тривалість зберігання плову залежить від таких умов як температура, вологість місця, де тримається продукт, а також герметичність, стерильність та матеріал посуду, в якому зберігається страва.
Наприклад, в морозильній камері плов, в герметичному упакуванні, може пробути до 3 місяців - однак за умов, що плов для заморожування свіжий і був в холодильнику до 1 доби. Крім цього, температура морозильної камери має становити -18 градусів.
В холодильнику плов, відповідно до загальних рекомендацій, може простояти без псування за температури до 4 градусів лише 1 день, а вже на другий день почне псуватися морква - один з інгредієнтів плову.
Хоча такі спеції як кумін (зіра), куркума та гірчиця, які додають до страви, вповільнюють розвиток мікроорганізмів, не варто вживати плов, який зберігався довше рекомендованого терміну - особливо, якщо є ознаки псування.
А от при кімнатній температурі, максимально смачним і корисним плов буде тільки 3-4 години, після цього в теплі можуть почати розмножуватися бактерії.
Для того, щоб плов зберіг свої смакові властивості, не нашкодивши здоров'ю, варто дотримуватися рекомендацій щодо зберігання:
Вживати в їжу той плов, що має зовнішні ознаки псування, категорично не рекомендується, адже це може призвести до серйозного харчового отруєння та розладу шлунка.
До ознак псування належать:
До речі, нещодавно ми писали про те, як краще зберігати продукти в морозилці.
Читайте також про те, де найкраще зберігати сир.