Скільки тушкувати м'ясо, щоб воно було м'яким і соковитим: поради шеф-кухарів та домогосподинь
Тушковане м'ясо - це одна з найсмачніших і найпопулярніших страв у багатьох кухнях світу. Але не завжди легко досягти ідеальної текстури - час приготування є одним з ключових факторів.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає про те, як довго слід тушкувати різні види м'яса, щоб страва була м'якою і соковитою.
Скільки часу тушкувати м'ясо
Перше, що слід враховувати - це тип м'яса. Час тушкування значно залежить від того, яке м'ясо ви використовуєте, адже різні види мають свої особливості у приготуванні.
- Яловичина. Жорсткі частини яловичини, такі як лопатка, шийка, грудинка або ніжка, потребують тривалого тушкування, щоб стати м'якими і соковитими. Як правило, на це йде від 1,5 до 2,5 годин при середній температурі.
- Телятина. Залежно від жорсткості м'яса, а також температури приготування, телятина тушкується від 1,5 до 2,5 годин.
- Свинина. Для свинини достатньо тушкування від 1 до 1,5 години. Якщо ви готуєте ніжні частини, такі як вирізка, цей час може бути навіть меншим.
- Баранина. Для тушкування баранини потрібно приблизно стільки ж часу, як для яловичини. Наприклад, баранячу лопатку тушкують від 1,5 години, а інші частини баранини можуть тушкуватися до 5 годин.
- Курятина. Курка готується швидше за всі інші види м'яса. Тушкування може зайняти від 40 хвилин до години, залежно від того, яку частину ви використовуєте.
Час тушкування також залежить від того, на якому вогні тушкувати м'ясо. Проте для більшості видів рекомендується використовувати середній або слабкий вогонь, щоб м'ясо рівномірно прогрівалося і не пересушувалося.
Як правильно тушкувати м'ясо
Щоб тушковане м'ясо було м'яким і соковитим, важливо дотримуватися кількох правил приготування:
- Замаринувати м'ясо перед тушкуванням. Маринад розм'якшує волокна м'яса, а також робить страву більш ароматною. М'ясо птиці радять замаринувати на 30-40 хвилин, а яловичину та свинину на 2 години.
- Попередньо обсмажити м'ясо. Перш ніж почати тушкувати, обсмажте м'ясо на сковороді з усіх боків до золотистої скоринки. Це допоможе зберегти сік всередині м'яса, що робить його більш соковитим.
- Обрати температурний режим. Тушкуйте м'ясо на слабкому або середньому вогні, щоб воно рівномірно прогрівалося і не втрачало вологу.
- Накрити посуд кришкою. Тушкуйте м'ясо під кришкою, щоб зберегти вологу. Це особливо важливо, якщо ви готуєте жорсткіші частини м'яса, як яловичина чи свинина.
- Додати спеції і овочі. Овочі (морква, цибуля, картопля, селера) не тільки покращують смак страви, а й додають вологу, що сприяє м'якості м'яса. Спеції, як чебрець, лавровий лист або часник, також допомагають збалансувати смак. Втім, невеликі овочі, які швидко готуються (броколі, горошок чи стручкова квасоля), краще додавати за 20 хвилин до готовності м'яса.
- Контролювати кількість рідини. Тушковане м'ясо повинно зберігати вологу, інакше воно буде жорстким та сухим. Якщо вода значно википає - долийте до м'яса трохи кип'яченої.
Найпростіший спосіб визначити, що м'ясо готове - надрізати його, або спробувати відділити шматочки виделкою.
М'ясо повинно бути м'яким на і легко відділятися від кісток або поділятися на дрібні шматочки. Водночас шматочки повинні зберігати початкову форму.
Нещодавно ми писали про 4 лайфхаки для приготування яйця пашот.
А також розповідали 8 помилок при запіканні овочів.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: кулінарний сайт Євгена Клопотенка, Serious Eats, Food Network, Allrecipes, Taste of Home.