Кожен президент, який проживав під час своєї каденції в Білому домі, мав свого особистого шеф-кухар - спеціально найнятого або того, що залишився від попередників. І кожен президент мав свої невеликі кулінарні секрети, про які знали лише їхні кухарі.
Які дивні страви були улюбленими у різних президентів США, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
У екс-президента Трампа улюблені страви були у стилі американської кухні. Він завжди був радий фаст-фуду і навіть попросив персонал навчитися готувати їжу, "як у МакДональдс" - смажені яблучні пиріжки та бургери.
Однак бургери у виконанні кухарів Білого дому йому не припали до смаку. Швидше за все тому, що на кухні головної людини країни використовують якісніші та корисніші продукти, ніж у мережі швидкого харчування.
Джордж Буш-старший змушений був ласувати сухою смаженою рибою, оскільки саме таку любила його дружина Барбара. Роланд Месньє, який пропрацював кухарем у Білому домі 25 років, зізнається, що Барбара практично криком вимагала готувати рибу саме у такий спосіб.
А ось Джорджу Бушу-молодшому дуже подобалися бутерброди з арахісовим маслом та медом. На кухні Білого дому шеф-кухарем був Уолтер Шайб, який розповів, що завжди тримав під рукою інгредієнти для улюбленої страви президента, оскільки той частенько зазирав до нього з проханням про перекус.
Улюблена їжа Рональда Рейгана - стейк, макарони з сиром. Але найбажаніша страва була та, яку він міг собі дозволити лише під час від'їзду першої леді з міста. Це велика миска шоколадного мусу. Ненсі забороняла персоналу пригощати президента шоколадом, але іноді шеф-кухар Роланд Месньє цю заборону порушував.
Франклін Рузвельт дуже любив смажений сир, омлети, рибний суп чаудер та десерт - кекс із фруктами. Як стверджувала домогосподарка Білого дому Генрієтта Несбітт, Рузвельт любив продукти, у які можна було "впиватися" або "вгризатися".
Барак Обама та перша леді Мішель - любили добре поїсти. Їхній старший радник з політики харчування Сам Касс допоміг розбити Мішель великий город біля Білого дому та збалансував ініціативи на кухні - різко скоротив кількість випічки та дозволив пироги лише у вихідні.
Дружина Джона Ф. Кеннеді найняла шеф-кухаря Рене Вердона, який привніс у меню Білого дому французький дух та смак. Коли Джекі оселилася в Білому домі, вона виявила, що кухня президента - це "штаб-квартира для нудної кулінарії, яку надають служби з боку". Вердон використовував овочі та трави, які виростив своїми руками.
Ліндон Б. Джонсон вважав за краще яловичину на тості, пудинг з тапіоки та пюре з бобів гарбанзо. Рене Вердон залишив Білий дім у 1965 році, оскільки Джонсони любили класичнішу американську кухню.
Улюблені страви Дуайта Ейзенхауера нагадують меню курного британського пабу - яловичина, перепілки, англійський рисовий пудинг. Але була страва, яку він любив готувати самостійно, без допомоги кухаря - суп із бичачого хвоста.
Теодор Рузвельт або "Тедді", як його багато хто називав, вважав за краще максимально ситну їжу - свинину в тісті, смажену курку. Але була страва, яку, окрім президента, ніхто не їв - це черепаховий суп.
Месньє розповів, що в адміністрації президента Білла Клінтона був один сімейний рецепт, який якимось чином потрапив на кухню Білого дому. Як стверджував шеф-кухар, це було "спотворене поєднання желе з кока-коли з вишнями в глазурі". І саме воно було найулюбленішим блюдом всієї родини. А до того, як Клінтон почав шанувати вегетаріанство, він любив балуватися чизбургерами з халапеньо.
Шеф-кухар Генрі Халлер зі Швеції був найнятий у Білий дім у 1966 році. Він служив у п'яти президентів протягом 21 року, у тому числі - і Ніксону, який запозичив харчові уподобання у своєї бабусі. Цей президент любив їсти сільський сир із кетчупом, а ще - знамениті яйця із солониною.
Сім'я президента Картера принесла до Білого дому старовинний секретний рецепт сирних кілець. Месньє описав його так: "Це була суміш мюнстера, чеддера, найліпкішого сиру, який ви могли знайти, змішаного з цибулею, каперсами та полуничним джемом посередині". А ще Картери не терпіли арахіс.
Хілларі Клінтон колекціонувала соуси й, за словами персоналу Білого дому, вона зібрала кілька десятків, які на кухні мали завжди бути під рукою.
Раніше ми писали про те, як і коли з'явилися кукурудзяні пластівці та чому вони стали популярними.
А ще розповідали про те, які 4 продукти ніколи не їдять члени королівської родини.
Під час підготовки матеріалу використані джерела: Food network, Cheat Sheet, The New York Times