Щоб не прилипав до каструлі: 9 порад кухарів для ідеального рису
Якщо і є один продукт, який можна знайти майже на кожній кухні в усьому світі, то це рис. Однак однією з найпоширеніших проблем, з якою стикаються багато домашніх кулінарів, є проблема злипання рису, що призводить до неідеальної текстури, прилипання до каструлі та пригорання. Проте є декілька способів, щоб уникнути такої ситуації.
Про тонкощі в приготуванні рису розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Recipes.net.
Промивайте рис
Перед приготуванням важливо ретельно промити рис під холодною водою. Це допоможе видалити надлишок крохмалю, який може сприяти злипанню. Помістіть рис у дрібнопористе сито або друшляк і промивайте, поки вода не стане прозорою.
Дотримуйтеся пропорцій води та рису
Правильне співвідношення води та зерен має вирішальне значення для отримання розсипчастого рису. Для більшості видів рису загальне емпіричне правило - використовувати співвідношення 1:2.
Це означає, що на одну склянку рису потрібно дві склянки води. Злегка змініть співвідношення залежно від сорту рису, який ви використовуєте, оскільки деяким сортам може знадобитися більше або менше води (в цьому разі, інформація буде зазначена на упакуванні).
Замочіть рис
Якщо у вас є час, замочіть рис приблизно на 15-30 хвилин перед приготуванням, щоб видалити надлишок крохмалю - і запобігти прилипанню.
Цей крок особливо ефективний для довгозернистих сортів рису, таких як "Басматі" або "Жасмин". Після замочування не забудьте =злити воду перед приготуванням.
Оберіть правильний спосіб приготування
Існує кілька способів приготування рису, але деякі з них зменшують ймовірність того, що він злипнеться.
На плиті
Використовуйте каструлю з товстим дном і щільно закритою кришкою. Доведіть рис і воду до кипіння, потім зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть, поки рідина не вбереться.
Рисоварка
Ці зручні прилади спеціально розроблені для того, щоб готувати рис досконало. Дотримуйтесь інструкцій виробника для досягнення найкращих результатів.
Скороварка
Функція приготування під тиском у скороварці дозволяє приготувати розсипчастий рис, який не буде злипатися.
Використовуйте посібник користувача або онлайн-ресурси для отримання конкретних інструкцій з приготування рису відповідно до моделі приладу.
Додайте масло
Якщо ви не використовуєте антипригарну каструлю, перед тим, як додавати рис і воду, ретельно змастіть дно каструлі невеликою кількістю олії або вершкового масла.
Це створить своєрідний бар'єр і допоможе запобігти прилипанню і пригоранню. Або ж можна додати 1 ст. л масла під час приготування, чи замінити його на лимон.
Не помішуйте під час варіння
Уникайте постійного підглядання або помішування, оскільки це може зробити рис липким.
Після закипання води, важливо готувати рис, щільно накривши каструлю кришкою. Цей метод допомагає забезпечити рівномірне приготування рису і запобігає його злипанню.
Не подавайте рис одразу
Коли рис звариться, не піддавайтеся спокусі відразу з'їсти його. Дайте йому постояти приблизно 5 хвилин, щоб пропаритися і закінчити приготування.
Це дозволяє волозі рівномірно розподілятися по всьому рису і зменшує ймовірність його злипання.
Розпушіть готовий рис виделкою
Після того, як рис настоявся, розпушіть рис виделкою, відокремлюючи зерна. Це допоможе запобігти злипанню та покращить загальну текстуру.
Уникайте переварювання
Переварювання рису може призвести до його прилипання. Уважно стежте за процесом приготування, і як тільки ви помітите, що рис став м'яким і вся вода ввібралася, зніміть його з вогню.
Якщо тримати його на вогні занадто довго, він легко може стати липким.
Раніше ми розповідали про те, як варити манну кашу без грудочок.
Читайте також про те, як зварити квасолю без замочування.