ua en ru

Що таке боул і чи справді це корисна їжа: вся правда

Що таке боул і чи справді це корисна їжа: вся правда Чи корисні боули для здоров'я (фото: Freepik)

Тренд здорового харчування давно захопив усі заклади. Особливо популярними стали боули. Варто знати, чи корисні для здоров'я такі страви, чи це лише вдала реклама.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Тетяни Лакусти.

Що таке боули

Боули - це гарний варіант збалансованого прийому їжі, можна комбінувати безліч продуктів та смаків на свій розсуд.

Також можна брати в дорогу інгредієнти та заправку окремо та змішувати.

Боул (bowl) в перекладі з англійської означає "миска". Ця назва означає спосіб подачі страви, коли різні продукти (овочі, фрукти, злакові, м’ясо чи морепродукти) ріжуть та окремо викладають в глибокій мисці. В Україні ця страва вперше з’явилась кілька років тому.

Саме зовнішній вигляд - одна із причин, чому боули набули неабиякої популярності. Адже в епоху соцмереж багато хто женеться за гарними фото своїх обідів чи сніданків, а борщ чи пюре з котлеткою не завжди виглядають привабливо.

При споживанні однієї такої страви, ви отримуєте максимум користі за рахунок того, що там є всі компоненти, необхідні для здоров’я. Також завдяки боула люди можуть їсти ті продукти, до яких вони не звикли. Мало хто їсть просто так насіння гарбуза чи кунжут.

Що таке боул і чи справді це корисна їжа: вся правдаБоул (фото: Freepik)

Основа страви

За основу страви дієтолог радить обирати крупи та бобові:

  • пшоно
  • кукурудзяна крупа
  • гречка
  • кіноа
  • сочевиця
  • дикий та червоний рис
  • горох (зелений або сушений)
  • нут
  • булгур

Для ситости варто додати такі білки та жири:

  • хумус
  • тушковані гриби (можна мариновані)
  • відварене або запечене мʼясо
  • птицю
  • риба (гриль, запечена, слабосолена)
  • відварені креветки
  • хамон
  • консервовані сардини
  • яйце (відварене, пашот, скрембл)
  • кунжут
  • авокадо
  • сирі горіхи
  • насіння льону
  • оливки

Овочі у боулі повинні бути приготовлені. Зокрема, запечені, легка відварені або на пару:

  • баклажани та цукіні
  • солодкий перець
  • цибуля
  • гарбуз
  • картопля
  • батат
  • буряк
  • пастернак
  • топінамбур
  • морква
  • броколі
  • цвітна капуста
  • стручкова квасоля
  • спаржа

Заправка для боула

Ідеально, якщо страва міститиме різномаїття смаків:

  • солоний
  • солодкий
  • кислий
  • гострий
  • гіркий (використовуйте трави)

Стандартна заправка така: оливкова олія, сік лимона і трохи солі - ідеальний варіант.

Спробуйте також варіації з яблучним або винним оцтом, медом, гірчицею, табаско, прянощами, сухим часником та тмином.