Багато школярів в умовно безпечних містах повернулися за парти для навчання в очному форматі. У батьків повстало питання, що покласти в ланч-бокс, щоб перекус був корисним і дитина не відмовлялась його їсти.
Про те, як правильно готувати перекуси для школяра, розповів Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України. Про це пише МОЗ у Facebook.
Разом з дітьми вибирайте те, що буде у їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
Готуйте канапки та сендвічі з цілозернового хліба. Варто привчати дитину до нього поступово - спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цілозернового хліба. Такий містить більше корисних елементів.
Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні "намазки". Такі зазвичай місять багато калорій, але мало поживних речовин.
Вибирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори чері або палички з моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший домашній соус - з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не коричневіли. Взимку можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть ланч-бокс корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цілозернові батончики та печиво.
Давайте дитині в школу йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до нього можна додати власні фрукти чи ягоди.
Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.
Раніше ми писали про те, як організувати здорове харчування дитини.
Читайте також про те, скільки часу може проводити дитина за ґаджетами без шкоди для здоров'я.