ua en ru

Що не можна робити з мікрохвильовкою: помилки, які точно зіпсують прилад

Що не можна робити з мікрохвильовкою: помилки, які точно зіпсують прилад Що не можна робити з мікрохвильовкою (фото: freepik)

Мікрохвильову піч треба використовувати обережно, дотримуючись ряду правил. Хоч цей прилад для нас давно звичний і простий в побуті, його легко зламати, допускаючи одні й ті ж помилки.

Як не варто користуватися мікрохвильовкою - в матеріалі Styler далі.

Не грійте певні види їжі

Яйця (в шкаралупі і зварені цілком) - при нагріванні в печі яйце вибухає.

Великі шматки смаженого чи відвареного м'яса - так само як із яйцями, м'ясо може вибухнути.

Буряк, селера і шпинат - нітрати в складі при високих температурах перетворюються на канцерогени.

Заморожене м'ясо - воно розморозиться нерівномірно, що загрожує появою хвороботворних бактерій.

Гострий перець - пекуча речовина в складі почне випаровуватися, а при відкритті дверцят ви ризикуєте отримати опік слизових.

Кисломолочна продукція - в мікрохвильовці вона "звернеться" і втратить свою харчову цінність.

Невідповідний посуд

Не можна ставити в мікрохвильову піч деякі види посуду та пакунки:

  • металеві вироби та консервні банки - будуть іскри і навіть може статися загоряння;
  • пластикові ланчбокси - вони розплавляться;
  • вироби з фольги - так само як з металевим посудом, фольга почне іскритися і може спалахнути;
  • паперові пакети - вони можуть загорітися, а клей (якщо він є там) - розплавитися;
  • кришталевий посуд - у його складі також є метали, які можуть вивести з ладу техніку.

А от скляний, керамічний і силіконовий посуд для мікрохвильовок підходить. Головне - ніякої позолоти і металевих окантовок.

Щоб перевірити, чи підходить ємність для мікрохвильовки, налийте в неї воду і потримайте хвилину на повній потужності. Якщо в результаті ємність холодна, а рідина всередині гаряча - все нормально, якщо навпаки - посуд не придатний для нагріву.

Що не можна робити з мікрохвильовкою: помилки, які точно зіпсують прилад

Оберіть правильний посуд для мікрохвильової печі (фото: freepik)

Що ще не можна робити в мікрохвильовці

  • Стерилізувати сухі банки

Прилад почне перегріватися і може вийти з ладу. Щоб простерилізувати банки, їх спочатку миють і заливають в кожну приблизно по 100 мл холодної води. Пропарюють в мікрохвильовці на найвищій потужності 10-12 хвилин

  • Сушити сухарі

Мікрохвильовка буде працювати коректно, якщо в продуктах, які ви хочете розігріти, є хоч якась кількість вологи. Горіхи, сухарі, сухофрукти, насіння тощо не варто сушити в печі.

  • Дуже холодні тарілки та чашки

Не варто ставити тарілку або чашку з холодильника в мікрохвильовку, через ризик, що посуд розколеться. Різкий перепад температури може спровокувати руйнування.