ua en ru

Що корисніше: оселедець чи червона риба? Відповідь може вас здивувати

Що корисніше: оселедець чи червона риба? Відповідь може вас здивувати Фото: Яка риба найкорисніша (Getty Images)

Оселедець та червона риба, як-от лосось чи форель, є популярними продуктами на українських столах. Обидва види риби багаті на корисні речовини, проте вони мають свої переваги й недоліки. Тож що обрати, якщо ви хочете отримати максимум користі для здоров’я?

На це питання відповідає РБК-Україна (проект Styler).

Оселедець - доступний суперфуд

Користь для здоров'я

  • Оселедець містить омега-3 жирні кислоти, які сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину та підтримують здоров’я серця.
  • Він багатий на вітамін D, необхідний для зміцнення кісток і підтримки імунної системи.
  • Йод і селен в оселедці покращують роботу щитоподібної залози та мають антиоксидантний ефект.

Ціна та доступність

Оселедець є набагато дешевшим, ніж червона риба, що робить його доступним джерелом корисних речовин для більшості українців.

Недоліки

  • Оселедець зазвичай продається в солоному вигляді, що підвищує ризик вживання надмірної кількості солі. Це може бути проблемою для людей із гіпертонією чи захворюваннями нирок.

Червона риба - вишуканий делікатес

Користь для здоров'я

  • Червона риба також багата на омега-3 жирні кислоти, однак їх концентрація може бути навіть вищою, ніж у оселедці.
  • Вона містить вітаміни групи В, які підтримують нервову систему та енергетичний обмін.
  • Астаксантин, природний антиоксидант у червоній рибі, сприяє захисту клітин від старіння.

Недоліки

  • Червона риба дорожча, а деякі її види, зокрема лосось, можуть вирощуватися на фермах із використанням штучних добавок, що знижує її користь.
  • Високий вміст жирів робить її калорійнішою, тому вживати її потрібно в помірних кількостях.

Що обрати з риби?

  • Якщо ви шукаєте доступний і корисний продукт, який зміцнить ваш організм, обирайте оселедець.
  • Якщо маєте можливість і хочете додати до раціону вишукану страву з потужними антиоксидантними властивостями, зверніть увагу на червону рибу.

Дослідження, опубліковане у Journal of Clinical Lipidology, підтверджує, що регулярне вживання омега-3 жирних кислот із риби знижує ризик серцево-судинних захворювань на 20-30%. Водночас, експерти радять поєднувати в раціоні різні види риби, щоб отримати максимальну користь.

І оселедець, і червона риба мають свої унікальні властивості. Оптимальним рішенням буде чергувати ці продукти, щоб насолоджуватися їхнім смаком і користю для здоров’я.