У Полтавському районі українка знайшла дуже дивний гриб. Він був золотавого кольору та виріс прямо на дереві. Вона поділилася світлиною з експертами та попросила допомоги у розпізнаванні чудо-гриба.
Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на допис Тетяни Верес у спільноті "Грибники України" у Facebook.
При написанні матеріалу використовувалася інформація з сайту "Світ грибів України"
Як зазначила жінка, чудо-гриб вона знайшла 30 вересня і він виріс на березі. Вона поділилася світлиною та спитала інших грибників поради.
"Полтавський район, 30.09.2023. Що за диво? Виросли на березі", - говориться у повідомленні.
У коментарях досвідчені грибники розповіли, що жінка знайшла гриб з назвою Лускатка золотиста (Pholiota aurivella). Жінка зазначила, що виглядали грибочки просто неймовірно, яскраво-жовті, дуже гарні й вона зустріла такий гриб вперше.
Українка знайшла маловідомий їстівний гриб (фото: facebook.com/Грибники України)
Лускатка золотиста або опеньок золоторунний - вид грибів роду фоліота. Він росте численними групами плодовитих тіл на стовбурах листяних дерев, особливо на вербах і тополях, нерідко навіть довкола них.
В цього гриба брудно-золотисті або навіть іржаво-жовті шапки з розкиданими по всій поверхні червонуватими, досить великими лусками.
Лускатка золотиста - маловідомий їстівний шапковий гриб 4 категорії, який вживають свіжим і маринованим. Використовувати його можна тільки після 20-хвилинного варіння. Також грибники радять цей гриб замочувати на 3 години, потім варити, а вже потім готувати з нього страви.
Молоді гриби можна вживати повністю, а немолоді - їдять тільки шапки, ніжки вже дуже жорсткі. Ознак, подібних з отруйними грибами, лускатка золотиста не має.
Варто зазначити, що 4 категорія - це гриб, який має мінімальну цінність з гастрономічного погляду. Але лускатка не тільки їстівний, а й корисний для здоров'я людини та має лікувальні властивості.
Зустрічається лускатка по всьому лісостепу, в Лівобережному Злаково-Лучному та Злаковому Степу, в Розтоцько-Опільских лісах. Росте він від липня до кінця жовтня. Цей гриб має особливу гастрономічну цінність в Китаї та Японії. Там його називають королівським опеньком.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на Волині жінка знайшла гриб-велетень вагою в 12 кг.
А також розповідали про те, яку помилку часто роблять у приготуванні грибів.