Деруни популярні в українських будинках уже багато років. І не дивно – вони ситні, швидко готуються і для них потрібні зовсім прості інгредієнти. І є кілька секретів, які допоможуть вам зробити ідеальні деруни.
Як потрібно правильно готувати цю страву – читайте у матеріалі нижче.
Для смачних дерунів беріть тільки стару картоплю. У ній міститься багато крохмалю, який додасть вашим оладкам потрібну форму. З молодої картоплі деруни зазвичай розповзаються на сковороді й доводиться додавати багато борошна.
Як тільки ви натерли картоплю або подрібнили її в блендері, заправляйте і відразу ж починайте смажити. Картопля не повинна потемніти - це зіпсує смак дерунів. Щоб цього уникнути – додайте 1-2 ложки сметани. Ще можна додати трохи теплого молока. І обов'язково – цибулю. Деякі додають від потемніння пару крапель лимонного соку.
Для приготування дерунів використовуйте чавунну сковорідку. Добре розігрійте і змастіть маслом.
Ви здивуєтеся, але яйця не є обов'язковим інгредієнтом для дерунів. Якщо крохмалю в картоплі достатньо, то їх додавати не потрібно. Яйце додають для того, щоб деруни не розповзалися.
У справжні деруни борошно не додають, оскільки це змінює смак страви. У селах частіше додають яйця, а ось борошно – майже ніколи. Але це - справа смаку.
Борошно для дерунів потрібно обов'язково просіяти й додавати не більше 2-3 столових ложок, інакше дерун стануть гумовими.
Овочі потрібно терти на великій або дрібній тертці, і цибулю теж. Для пікантності подрібніть 2-3 зубчики часнику та додайте дрібно нарізану зелень.
Якщо ви хочете пишноти, то краще подрібнити картоплю за допомогою м'ясорубки або комбайна, але смак буде трохи інший - як картопляні оладки.Для пишноти можна окремо додати 1-2 ложки крохмалю.
До речі, раніше ми писали про те, як швидко зварити квасолю за секретним рецептом кулінарів.
А ще розповідали про те, як приготувати неймовірні тефтелі із сиру та хліба.