Як зробити часникову олію: підвищує імунітет і служить ліками від багатьох недуг
Часник протягом багатьох століть вважається одним із найкращих засобів народної медицини. Його називають королем приправ та найкращим засобом для зміцнення організму. Тому часник додають у багато страв і роблять з нього олію.
Як зробити часникову олію самостійно і де її можна застосовувати - читайте нижче.
Часникова олія - це олія, яку настоюють на часнику. Її застосовують для різних цілей і такою олією можна заправляти салати. А страви із часниковою олією будуть особливо пікантними.
Для чого застосовують часникову олію
Така олія має чудовий ефект при боротьбі з паразитами, вона перешкоджає розмноженню мікробів. А також:
- Відновлює мікрофлору кишечника, допомагає від запорів.
- Очищає судини від холестерину
- Має сечогінний засіб
- Стимулює кровообіг
- Показує ефективність при запаленні суглобів, артриті та радикуліті.
- Застосовується для профілактики та лікування простудних захворювань
- Допомагає при лікуванні вугрової висипки та шкірних хворобах
- Стимулює апетит і допомагає при занепаді сил
- Допомагає при загоєнні саден, укусів
- Позбавляє задишки
- Покращує пам'ять та когнітивні властивості
- Зміцнює волосся, допомагає позбутися ламкості та сухості волосся
Річ у тому, що в часнику міститься дуже важливий компонент – фітонциди. Вони допомагають подолати багато проблем і навіть пригнічують ракові клітини. А ще у часнику є вітаміни А, С, Е, РР, групи B, калій, натрій, йод, кальцій, селен, магній, кремній, фосфор, залізо та марганець.
Як зробити часникову олію
Візьміть будь-яку рослинну олію, якою ви користуєтеся регулярно. Відлийте трохи в чисту ємність. Часник очистіть і крупно наріжте.
Поставте ємність на вогонь і підігрійте трохи. Додайте туди часник і помішуйте, щоб часник не змінив свій колір. Не перегрівайте суміш.
Зніміть з вогню і дайте постояти 10-15 хвилин, щоб олія ввібрала часник. Далі часник виймаємо та розтираємо в однорідну масу або пропускаємо через прес.
Додаємо його назад в олію. Також можна додати сіль, мелений перець, пару ложок соку лимона та добре перемішуємо. Тримайте часникову олію закритою, у темному та сухому місці.
Кому часникову олію вживати не можна
Дуже обережно таку олію потрібно вживати людям із проблемами травлення та кишечнику – часник може дратувати слизові оболонки травних органів.
За наявності діабету, хронічних захворювань, захворювань серцево-судинної системи під час вагітності обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
Людям із надмірною масою тіла таку олію варто приймати з обережністю, оскільки вона може провокувати посилення апетиту.
Категорично не можна часникову олію при:
- Гострому гломерулонефриті
- Виразці шлунково-кишкового тракту
- Панкреатиті
- Гепатитах
- грудному вигодовуванні
До речі, ми писали про те, які секрети допоможуть приготувати ідеальні голубці.
А ще розповідали про те, чим можна замінити олію під час смаження страв.