ua en ru

Як зробити часникову олію: підвищує імунітет і служить ліками від багатьох недуг

Як зробити часникову олію: підвищує імунітет і служить ліками від багатьох недуг Як зробити часникову олію (Колаж РБК-Україна)

Часник протягом багатьох століть вважається одним із найкращих засобів народної медицини. Його називають королем приправ та найкращим засобом для зміцнення організму. Тому часник додають у багато страв і роблять з нього олію.

Як зробити часникову олію самостійно і де її можна застосовувати - читайте нижче.

Часникова олія - це олія, яку настоюють на часнику. Її застосовують для різних цілей і такою олією можна заправляти салати. А страви із часниковою олією будуть особливо пікантними.

Для чого застосовують часникову олію

Така олія має чудовий ефект при боротьбі з паразитами, вона перешкоджає розмноженню мікробів. А також:

  • Відновлює мікрофлору кишечника, допомагає від запорів.
  • Очищає судини від холестерину
  • Має сечогінний засіб
  • Стимулює кровообіг
  • Показує ефективність при запаленні суглобів, артриті та радикуліті.
  • Застосовується для профілактики та лікування простудних захворювань
  • Допомагає при лікуванні вугрової висипки та шкірних хворобах
  • Стимулює апетит і допомагає при занепаді сил
  • Допомагає при загоєнні саден, укусів
  • Позбавляє задишки
  • Покращує пам'ять та когнітивні властивості
  • Зміцнює волосся, допомагає позбутися ламкості та сухості волосся

Річ у тому, що в часнику міститься дуже важливий компонент – фітонциди. Вони допомагають подолати багато проблем і навіть пригнічують ракові клітини. А ще у часнику є вітаміни А, С, Е, РР, групи B, калій, натрій, йод, кальцій, селен, магній, кремній, фосфор, залізо та марганець.

Як зробити часникову олію

Візьміть будь-яку рослинну олію, якою ви користуєтеся регулярно. Відлийте трохи в чисту ємність. Часник очистіть і крупно наріжте.

Поставте ємність на вогонь і підігрійте трохи. Додайте туди часник і помішуйте, щоб часник не змінив свій колір. Не перегрівайте суміш.

Зніміть з вогню і дайте постояти 10-15 хвилин, щоб олія ввібрала часник. Далі часник виймаємо та розтираємо в однорідну масу або пропускаємо через прес.

Додаємо його назад в олію. Також можна додати сіль, мелений перець, пару ложок соку лимона та добре перемішуємо. Тримайте часникову олію закритою, у темному та сухому місці.

Кому часникову олію вживати не можна

Дуже обережно таку олію потрібно вживати людям із проблемами травлення та кишечнику – часник може дратувати слизові оболонки травних органів.

За наявності діабету, хронічних захворювань, захворювань серцево-судинної системи під час вагітності обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Людям із надмірною масою тіла таку олію варто приймати з обережністю, оскільки вона може провокувати посилення апетиту.

Категорично не можна часникову олію при:

  • Гострому гломерулонефриті
  • Виразці шлунково-кишкового тракту
  • Панкреатиті
  • Гепатитах
  • грудному вигодовуванні