Різдво у багатьох країнах світу відзначають 25 грудня. Раніше в Україні у грудні відзначали це світле свято лише католики, а останнім часом почали приєднуватись і представники інших конфесій.
Які страви обов'язково мають бути на столі на Різдво 25 грудня – читайте у матеріалі нижче.
Традиції на Різдво 25 грудня не дуже відрізняються від тих, що існують на 6-7 січня. Традиційно на стіл накривається 12 страв й на вечірню трапезу збирається вся родина.
Святвечір - 24 грудня і зазвичай дотримуються суворого посту. За стіл сідають лише після сходу першої зірки.
На Різдво за стіл запрошують когось самотнього чи незаможного - у велике свято ніхто не повинен залишатися голодним.
Ще одне місце має бути порожнім - для мандрівника, який у свято опинився в дорозі. Традиції дотримуються у зв'язку з легендою про Христа, якому не вистачило місця за столом.
Обов'язково на столі має бути кутя – каша з вареної пшениці з додаванням маку, меду, горіхів та сухофруктів.
Перших страв на святковому столі може бути дві - це Різдвяний борщ та грибний суп. У першому мають бути овочі й додають селеру, а другу варять з білих грибів, найчастіше сушених.
Обов'язковою стравою на Різдво є вареники – з сиром, картоплею та грибами. До них подають підливу зі смаженої цибулі або грибну підливу. Іноді – вареники трохи обсмажують.
Часто на святковому столі можна побачити капусту – зазвичай тушковану, з додаванням гороху чи грибів. Ще з капусти роблять пиріжки й ставлять на стіл салат із квашеної капусти.
Оскільки вечеря пісна, на свято готують рибу - у вигляді холодних закусок, тушковану рибу з овочами (морква, петрушка, цибуля, томати). Можна поставити оселедець або приготувати заливного коропа. Якщо в такому вигляді короп вам не до смаку, його можна запекти в духовці.
У Великій Британії на Різдво подають індичку та ромовий пудинг. А у Франції - паштет із печінки, устриці та різні сорти сиру. У Португалії – тушковану тріску.
Традиційна українська страва, що робиться з домашнього тіста з насінням маку, сушеними фруктами та медом – називається галушки. І подають їх на Різдво не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах.
У Данії на стіл ставлять качку чи гусака, а замість куті – готують солодку рисову кашу з родзинками та корицею. В Іспанії засмажують молоде порося і готують різні страви з морепродуктів.
На столі обов'язкові й солодощі. Зазвичай це Різдвяний хліб, маковий пиріг з цукатами та пряники – з кардамоном, анісом, з мускатним горіхом.
Традиційний напій на Різдво - узвар. У багатьох країнах його називають компот і варять його із сухофруктів - із сушеними яблуками, сливами, грушами, родзинками, абрикосами та інжиром.
До речі, раніше ми писали про те, що священники думають про святкування Різдва 25 грудня.
А також розповідали про те, чи доречно відзначати свята під час війни.