Для повноцінного функціонування організму потрібен баланс вітамінів, мінералів та корисних макро- і мікроелементів. Одним із ключових є магній. Він бере участь у 300 метаболічних реакціях, а його брак суттєво погіршує здоров'я.
Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію дієтолога Світлани Фус в Instagram.
"Часто можна чути від лікарів: "Зараз дуже напружений час, попийте магній". І я знаю точно, що багато людей купують в аптеці препарати магнію без призначення лікаря і п’ють на всяк випадок, щоб уникнути наслідків стресу. Так що ж це за мінерал і з чим його їдять?" - пише дієтолог.
Магній бере участь в понад 300 метаболічних реакціях в організмі. Він надає енергію, регулює артеріальний тиск, передає нервові сигнали, а також розслаблює м’язи.
"У разі дефіциту магнію ми можемо відчувати втому, яка не відповідає тій роботі, яку ми виконуємо, можливі стрибки тиску, перебої в роботі серця, головні болі, апатія, відчуття оніміння, судоми в кінцівках, посмикування повік, безсоння", - пояснює Фус.
Крім того, магній бере участь в синтезі білків, сприяє підтримці здоров’я кісток і зубів, а також регулює процес ділення клітин. Він сприяє підтримці психологічних функцій - пам’ять, мова, мислення, увага і т. д. Цим, зокрема, пояснюється його "антистресова" дія.
"Брак магнію у жінок провокує болісні менструації, випадання волосся, розшарування, ламкість нігтів. І на цьому його функції в організмі не закінчуються", - говорить дієтолог.
Магній також контролює роботу клітин міокарда. І, нарешті, він впливає на нормальний перебіг вагітності: відповідає за здоровий сон майбутньої мами, запобігає підвищенню тонусу матки, спонтанним викидням.
Добова потреба в магнії становить 400-420 мг для чоловіків старше 19 років і 310-320 - для жінок і ще плюс 40 мг вагітним для здорового розвитку плоду.
"Ми повинні задовольняти потребу в магнії продуктами - рослинною, тваринною їжею і водою", - каже Фус.
Велика кількість магнію міститься в овочах з листям темно-зеленого кольору, оскільки магній - важливий компонент хлорофілу, зеленого пігменту рослин. Також багато його в морських водоростях, наприклад, в морській капусті, морепродуктах. Є він і в бобових, рибі, м’ясі горіхах, сухофруктах, овочах і фруктах. Багато магнію містить м’ясо равликів.
Також на магній багаті цілозернові продукти, а от у білому хлібі та шліфованому рисі - його мало, оскільки він міститься у зовнішній оболонці зерна, яка видаляється під час обробки.
Раніше ми писали про те, яка проста звичка втричі знижує ризик серцевого нападу.
Читайте також про те, що треба їсти, щоб знизити ризик розвитку хвороб серця.