Різдво має унікальні кулінарні традиції, які можуть відрізнятися в кожній родині. Окрім куті, в деяких регіонах Українах на Різдво готують пшоняну кашу, додаючи до неї чорнослив і не менш незвичний інгредієнт - буряк.
Про те як приготувати на Різдво пшоняну кашу з чорносливом та буряком, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ".
Для того, щоб приготувати на Різдво пшоняну кашу з чорносливом та буряками, знадобляться такі продукти:
Для приготування пшоняної каші в бойківській кухні використовується білий буряк - його потрібно помити та нарізати на невеликі шматочки довільної форми. Буряк додавав каші солодкого присмаку та урізноманітнював консистенцію. Червоний коренеплід не використовували для цієї страви - з ним готувала борщ або шпундру.
Налийте в каструлю воду та поставте посуд на вогонь. Коли вода підігріється, вкиньте буряк. Накрийте каструлю кришкою та варіть коренеплід до готовності.
За цей час підготуйте пшоно. Його потрібно залити гарячою водою, щоб пом'якшити смак страви. Накрийте миску з пшоном кришкою та залиште на 5 хвилин.
Для чого ошпарювати пшоно (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Чорнослив також потрібно залити гарячою водою. Це очистить сухофрукт від бруду. Кислуватий чорнослив допомагав збалансувати смак пшоняної каші з буряком.
Якщо чорнослив в'ялений, його додавали до страви разом з пшоном. А якщо сушений - вкидали до каструлі разом з буряками.
Ошпарене пшоно потрібно додати до буряків в окропі. Чорнослив наріжте на невеликі частини і також покладіть до каструлі з кашею.
Додайте сіль до смаку та проваріть кашу до готовності всіх інгредієнтів та загустіння. Таку різдвяну пшоняну кашу вважали рідким гарніром, який подавали на стіл гарячим.
До речі, нещодавно ми писали про те, як готувати пампухи з маком.
Читайте також, як готувати холодець за старовинним рецептом.