Хоча посуд з антипригарним покриттям - наприклад, пательні - значно полегшує приготування, запобігаючи пригорянню їжі, деколи продукти несподівано починають прилипати до поверхні. Нерідко це трапляється через помилки в експлуатації посуду.
Про те, що не треба робити з антипригарним посудом, щоб не пошкодити його, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Real Simple.
Щоб розігріти посуд з антипригарним покриттям, рекомендують обирати вогонь низького або середнього рівня - інакше матеріал швидше зіпсується. Якщо ви випадково увімкнули сильний вогонь один чи два рази, все буде гаразд, але не варто робити це звичкою.
Також дуже важливо мити пательні з антипригарним покриттям та інший посуд з такою поверхнею вручну.
Вважається, що температура і хімічні речовини, що містяться в мийних засобах для посудомийних машин, можуть погіршити якість покриття антипригарного посуду.
Тож краще витратити додатковий час, щоб вимити такий посуд вручну, без використання абразивних матеріалів.
Досить часто посуд з антипригарним покриттям хочеться вимити одразу після приготування - або гарячою водою, для кращого очищення. Проте висока температура води, навіть при ручному митті, може пошкодити якість покриття.
Для того, щоб антипригарний посуд використовувався якнайдовше, радять уникати кулінарних спреїв, що створюють додаткове антипригарне покриття.
Хоча вам може здатися, що вони роблять пательню менш липкою, вони сприяють швидкому зношенню покриття.
Якщо ви хочете, щоб ваш антипригарний посуд служив довго, радять відкласти металеві лопатку та ложку в глибину шухляди, оскільки металеві прилади спричиняють зношування антипригарного покриття. Натомість рекомендують використовувати дерев'яні лопатки.
Це також означає, що потрібно уникати використання виделок і ножів для нарізання безпосередньо в посуді з антипригарним покриттям.
Хоча у вас може виникнути спокуса спробувати їжу на смак, краще використовуйте силіконову або дерев'яну лопатку, переклавши шматочок на тарілку.
До речі, раніше ми розповідали про те, що не можна готувати в посуді з неіржавної сталі.
А також писали, які помилки в догляді за ножем призводять до затуплення.