Салат "Олів'є" - це класика новорічного столу, яка здобула популярність завдяки своїй ніжній текстурі та простоті приготування. Однак навіть у такій, здавалося б, легкій страві можна припуститися помилок, які зроблять "Олів'є" несмачним або навіть зіпсують його вигляд і консистенцію.
Про головні помилки в приготуванні салату олів'є, які легко зіпсують страву, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Якість та свіжість інгредієнтів неабияк впливають на олів'є. Наприклад, дешева ковбаса може легко зіпсувати весь смак салату. Тому краще використовувати якісну варено-копчену ковбасу або відварене м'ясо.
Водночас не варто занадто експериментувати, замінюючи продукти - зокрема, додаючи замість вареної ковбаси бекон або салямі.
Консервований горошок також повинен бути якісним, без зайвої рідини. Не радять використовувати занадто стару картоплю - це зробить салат "важким".
Крім цього, ліпше використовувати свіжі огірки, а не солоні - або обов'язково скуштувати огірок перед додаванням до салату. Надто солоні огірки можуть зіпсувати олів'є.
Надмірна кількість картоплі в олів'є зробить салат "важким". На 2 морквини та 300 г ковбаси достатньо 3 картоплини.
Водночас не варто шкодувати яєць для олів'є. Саме цей інгредієнт робить салат ніжним. На 300 г ковбаси та 3-4 картоплини радять використати не менше 2 яєць.
Одна із найбільш поширених помилок в приготуванні олів'є - це переварені або недостатньо варені овочі. Картопля, морква та яйця повинні бути м'якими, але не розпадатися при нарізанні.
Для цього важливо варити овочі до готовності, але не більше, ніж потрібно. До того ж варити овочі неодмінно потрібно у шкірці - це збереже поживні речовини та допоможе запобігти переварюванню. Інакше овочі можуть перетворитися в неапетитну масу.
Перед тим, як змішувати інгредієнти, потрібно охолодити або нагріти їх до кімнатної температури. Горошок та огірки потрібно дістати з холодильника заздалегідь, а відварені яйця та овочі - охолодити.
Інакше овочі можуть розвалитися в пюре або зробити майонез рідким, що зіпсує олів'є.
Як правильно готувати олів'є (фото: Freepik)
Для того, щоб салат мав естетичний вигляд і легко перемішувався, потрібно правильно нарізати інгредієнти. Усі овочі і м'ясо повинні бути нарізані на однакові маленькі кубики - дещо більшими, аніж горошина.
Ідеальний салат "Олів'є" має бути свіжим, тому краще не заправляти його заздалегідь. Якщо салат довго простоїть перед подачею, майонез розм'якшить овочі, і вони втратять свою текстуру.
Справжній "Олів'є" має досить м'який смак, тому додавання надто яскравих спецій або великої кількості зелені може його зіпсувати. Використовуйте помірно сіль, перець та, за бажанням, кріп або зелений лук для прикраси.
До речі, нещодавно ми писали про те, як зробити домашній майонез.
А також розповідали, які крабові палички краще не купувати для салату.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: "На Урок", кулінарні YouTube-канали "Смачна кухня з Наталією Данилюк", "Готуй - все просто", "Готуємо з Людмилою".