Через неправильну помилку в розморожуванні м'яса та риби можна отримати харчове отруєння. У кращому разі ви засядете в туалеті і день буде зіпсовано, а в гіршому - поїдете до лікарні. То як правильно розморожувати ці продукти?
Ці нюанси пояснив у Instagram спортивний дієтолог Олександр Максименко.
За словами дієтолога, дуже розповсюджена помилка при розморожуванні птиці / м’яса / риби / морепродуктів - викласти у миску та залишити при кімнатній температурі, на кухонному столі. Так робити не можна, адже це підвищує ризики харчового отруєння!
"Незалежно від того, чи це сире або приготоване м'ясо / риба / морепродукти, вони не повинні розморожуватись при кімнатній температурі. Як тільки вони починають відтавати і досягають температури вище за 4 градуси (вище температури холодильника), бактерії, які могли бути присутніми до заморожування, починають дуже швидко розмножуватися", - наголосив дієтолог.
Річ у тім, що небезпечна температурна зона складає від 4 до 60 градусів. Тому навіть якщо центральна частина продукту ще не розмерзлася і перебуває у безпечній зоні, по краях вже можуть почати розмножуватися бактерії.
Цей спосіб найбезпечніший, але й найдовший. Помістіть м'ясо в чистий контейнер або миску, щоб запобігти витіканню рідини, бажано - на нижню полицю, щоб точно не "натекло".
Навіть невелика кількість заморожених продуктів - наприклад, 500 г фаршу або курячих грудок, потребує цілого дня для розморожування. А якщо ви розморожуєте великий шмат м'яса, може знадобитися 24 години.
Цей метод швидший, але з нюансами. Продукти мають бути запаковані у герметичній упаковці або поліетиленовому пакеті.
Оберіть один з двох варіантів такого розморожування:
Під постійним потоком води з-під крану - прямо у (продезінфікованій) раковині.
У мисці з водою, змінюючи її кожні 30 хвилин до повної розморозки. Продукт має бути повністю покритий водою.
Невелика кількість (близько 500 г) розморозиться швидко - за годину чи менше, тоді як 1,5-2 кг можуть розморожуватись 2-3 години. Пам'ятайте, їжа з такого продукту має готуватися одразу ж, а повторно заморожувати можна тільки приготоване.
Дістаньте продукт з упаковки (якщо вона не підходить для мікрохвильовки). Візьміть чистий контейнер або блюдо для стікання рідини. Помістіть туди продукт і накрийте кришкою так, щоб вона не торкалася їжі. Необхідно залишити невеликий просвіт для виходу пари.
Розморожуйте, дотримуючись інструкції мікрохвильовки. І пам'ятайте, що окремі частини продукту можуть перегрітися. Готувати після такої розморозки треба одразу, а заморожувати повторно не можна.
"Ніколи не розморожуйте при кімнатній температурі, в гаражі, підвалі, машині, надворі, на веранді. Ці методи можуть зробити продукти небезпечними для споживання!" - ще раз підкреслив дієтолог.
Раніше ми писали, які продукти у світі вважаються найнебезпечнішими. Серед них і знайомі українцям.
Крім того читайте, як виглядає найдорожче морозиво у світі.