Лежень - це старовинна страва з Полісся, яку готували ще наші бабусі. У начинку до лежня йде кисла капуста та м'ясо. Страва виходить дуже ситна.
Як приготувати картопляний лежень, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на YouTube-канал "Карпатські шкварки".
Розігріваємо сковорідку з двома ложками смальцю (можна замінити олією), нарізаємо м'ясо кусочками. Цибулину розрізаємо на 4 частини. Перемелюємо м'ясо та цибулю на м'ясорубці.
Добре перемішуємо м'ясо з цибулею, щоб вона пустила сік. Потім обсмажуємо фарш на сковорідці майже до готовності.
Беремо картоплю, чистимо, нарізаємо, складаємо у каструлю, заливаємо водою й варимо до повної готовності. Трошки солимо.
У підсмажений фарш додаємо квашену капусту. Добре перемішуємо та обсмажуємо все разом. Має випаруватися уся зайва волога, тому вогонь зменшуємо і смажимо ще 5-7 хвилин.
У зварену картоплю додаємо 50 г вершкового масла і товкачиком робимо звичайне картопляне пюре. Даємо йому трохи охолонути й додаємо два яйця, потім швидко перемішуємо.
Беремо форму для випікання, викладаємо пергаментний папір. Папір змащуємо смальцем, вершковим маслом або іншим жиром.
Викладаємо картоплю та формуємо з неї стінки, які мають огорнути начинку. Далі накладаємо у середину начинку. Злегка начинку втрамбовуємо. Потім верхнім шаром знову кладемо картоплю і все розрівнюємо. Можна зробити малюнок.
Ставимо у духовку та випікаємо при температурі 180 градусів 30 хвилин.
Раніше ми розповідали про те, як готувати галицькі лазанки з грибами.
А також давали рецепт ситної та смачної коцюрби.