Назва цієї страви прийшла у Бессарабію з Італії через Болгарію разом з венеційськими та генуезькими купцями. Манджа - це ароматна та поживна страва з овочів та запашних трав. У кожній оселі її готують за своїм рецептом, є з м'ясом та без, більш густа чи більш рідка, яка суп, гостра чи солодка помідорова.
Як готувати манджу з овочів, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на рецепт шеф-кухаря Андрія Величка для SHUBA.
Для приготування цієї страви вам знадобиться чавунний казанок або сотейник з товстими стінками. Налийте в нього олію та розігрійте. Швидко розчавіть та наріжте часник, дрібно наріжте чилі та цибулю кубиком. Висипте овочі у розігріту олію та додайте чайну ложку зіри.
Смажте овочі на середньому вогні та не забувайте помішувати, щоб вони не пригорілі. Можна посолити - так цибуля краще обсмажиться. Смажити потрібно 10-15 хвилин до карамельного кольору цибулі.
Наріжте перець трикутниками зі стороною 2 см. Якщо цибуля почала пригорати, додайте трохи вина. Коли воно випарується, додайте перці та тушкуйте ще 15 хвилин.
Підготуйте баклажани та помідори. Томати наріжте хрест-навхрест і залийте окропом, баклажани пошкрябайте виделкою і наріжте кубиком 2 см. Посоліть та відставте доти, доки не буде готовим перець. З помідорів зніміть шкірку.
Додайте баклажани у казанок. Покладіть паприку та накрийте кришкою на 10 хвилин.
Тим часом наріжте, а краще - розімніть руками помідори. Додайте їх у казан. Посоліть та залиште варитися без кришки. Коли рідини стане менше - страва готова.
Подавайте на стіл з хрустким підсмаженим хлібом, зеленню, м'яким сиром та підсмаженими горішками.
Раніше ми писали про те, як приготувати ситний грецькій пиріг Спанакопіта.
А ще розповідали про те, як готуються рокот-крумплі по-закарпатськи.