Важливо свідомо підходити до свого щоденного раціону, щоб організм і всі внутрішні органи працювали належним чином. Щоб печінка, яка найбільше страждає від незбалансованого та неправильного харчування, була здоровою, варто ввести у раціон корисні продукти.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Facebook-сторінку нутриціолога Анастасії Голобородько.
Сюди відносяться капусти (від кольбарі до білої та червоної, квашеної без цукру), цвітна та броколі, брюссельська, рукола, дайкон та редис.
В таких продуктах є сірка і сульфорафан, які необхідні для фаз детоксу, виводу патологічних метаболітів та зниження хронічного запалення.
Лецитин необхідний для відновлення клітин печінки, пошкоджених ожирінням, інфекціями, поганою їжею та алкоголем. Це лише тваринні джерела - рідкий жовток, субпродукти, м’ясо на кістці, морепродукти.
В овочі є бетаїн, що підчищає судини, допомагає відновлювати клітини печінки і засвоювати білок.
Можна їсти печений буряк, сирий або іноді фреш з буряком, грейпфрут та селерою після їжі.
До таких продуктів нутриціолог віднесла лимони, лайми та яблучний оцет. Їх особливо треба додавати в їжу з білком.
Імбир, рукола, кінза, куркума, кумін, фенхель, м’ята, хрін, редька, зелена цибуля, петрушка та кріп - все це трави та спеції з гірким смаком.
Він вважається природним антибіотиком та регулятором цукрового навантаження. Містить антиоксидант глутатіон.
Регулярне вживання часнику може допомогти поліпшити здоров'я печінки у людей із захворюваннями печінки і навіть знизити ризик розвитку раку печінки.
Глутатіон - це важливий антиоксидант, який виробляється в більшості клітин організму. До його складу входять три амінокислоти: глутамін, цистеїн і гліцин.
Печінка вміє його робити сама, але додавання завжди допомогає "виведенню сміття з тіла". Варто їсти авокадо, спаржу, картоплю та хрестоцвіті.
Нутриціолог розповіла, що оливкова олія холодного віджиму - це найкраща якість. Вона стимулює детоксикацію печінки.
Сполуки куркуми, на чолі з куркуміном, зменшують запалення печінки, покращуючи її функцію та запобігаючи подальшому пошкодженню.
Куркумін покращує роботу печінки, збільшуючи вироблення детоксикаційних ферментів, підтримуючи чистоту кровотоку та покращуючи обмін поживних речовин.
Це органічні кислоти, аутоферменти та пробіотики. До цієї категорії належать квашені овочі, комбуча та рослинні йогурти без цукру.
Раніше ми повідомляли, чи справді оливкова олія рятує від похмілля.
Також ми писали про 5 популярних продуктів, які можуть зруйнувати мозок.