Невід’ємною частиною раціону багатьох людей є яйця. Але, як і всякий продукт, яйця несуть в собі як користь, так і шкоду. До того ж є певні небезпечні побічні ефекти від споживання у великій кількості.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Eat This, Not That!
В кожному яйці 12 основних вітамінів і ще 96% мінералів. Вони дуже корисні вагітним для розвитку плоду, а чоловікам - для поліпшення якості сперматозоїдів.
Мова саме про варені яйця. Вони добре насичують - відповідно їсти потім хочеться менше.
Вони засвоюються організмом на 93,7% (для порівняння: білок риби, який вважається одним з найбільш засвоюваних, засвоюється на 76%).
Також в жовтку яйця є лецитин - він годує мозок і покращує пам’ять. Заодно корисний для печінки. Ще жовток піднімає настрій і допомагає боротися з втомою, відповідає за профілактику проблем із зором.
Одна порція яєць - це просто одне яйце або два білки.
Американська кардіологічна асоціація пропонує обмежити порцію одного яйця на день.
Різні фактори можуть впливати на те, скільки яєць є забагато для кожної людини. Якщо у вас хвороба серця або діабет, поговоріть зі своїм лікарем, щоб визначити найкращу особисту межу.
Яйця досить калорійні (1 сире яйце - 70-95 ккал), при цьому 1 зварене яйце містить 5 г жиру. У середньому щодня нам потрібно 1800-2000 ккал, а жирів рекомендовано споживати не більше 35% від усієї добової норми калорій, не забуваючи про те, що джерела жирів повинні бути різними.
Досі ведеться багато суперечок щодо того, чи підвищують яйця рівень холестерину.
Більша частина холестерину в нашій крові виробляється печінкою, а не потрапляє з їжею. Тим не менш, яйця містять велику кількість холестерину - близько 190 мл
Загалом в яйцях його тут 2/3 від щоденного ліміту. Тому й їсти яйця радять не частіше 3-х разів на тиждень.
У діабетиків споживання яєць збільшує ризик смерті від інфаркту та інсульту в 2 рази.
Дослідження за участю півмільйона дорослих китайців показало, що вживання до одного яйця на день фактично знижується ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
Збільшення щоденного споживання яєць і загального холестерину в їжі пов’язане з більшим ризиком серцево-судинних захворювань і смерті.
Якщо ваші улюблені страви для подачі з яйцями включають як-от жирну ковбасу, то ваш сніданок може обтяжити вас. Ви можете помітити, що ваша вага збільшується, якщо вживання висококалорійного яєчного сніданку стане щоденною звичкою.
Для оптимального здоров’я та ваги спробуйте більш поживні добавки до яєць, наприклад свіжий шпинат, нарізаний кубиками болгарський перець або помідори.
Багато людей смажать яйця на вершковому маслі або подають їх з обробленим м’ясом із високим вмістом жиру та натрію, таким як бекон чи шинка.
Таким чином, яйця можуть бути засобом для мимовільного споживання надлишку насичених жирів, натрію та калорій. Це може призвести до підвищеного ризику серцево-судинних захворювань.
Раніше ми повідомляли, як часто можна їсти яйця на сніданок та в якому вигляді вони корисніші.
Також ми писали, як зрозуміти, що яйця стали небезпечними.