Ось що можна зробити з дуже кислими мандаринами: три простих способи
Мандарини - один із найпопулярніших фруктів на новорічні свята. Вибрати їх на ринку або в супермаркеті якісні не складе труднощів. Але іноді буває так, що вони виявляються кислими і є їх просто неможливо.
Що можна зробити із кислими мандаринами, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Під час підготовки матеріалу використані джерела: Lifehacker, рецепти Сергія Джуренка
Як зробити мандарини солодкими
Відрізнити кислі мандарини від солодких зовні складно, оскільки вони виглядають майже однаково. Плоди часто зривають недозрілими і відправляють їх продавцям, сподіваючись, що по дорозі вони дозріють.
Спосіб 1. Покладіть мандарини на підвіконня на 2-3 дні із сонячного боку. Так вони дозріють природним шляхом. Зазвичай кілька днів достатньо, щоб мандарини стали солодкими.
Спосіб 2. Поставте мандарини в мікрохвильову піч на 10 хвилин і увімкніть на повну потужність. І ви отримаєте солодкі мандарини, які можна використати для новорічної випічки чи салату.
Спосіб 3. Зваріть варення з мандаринів за рецептом шеф-кухаря Сергія Джуренка.
- Мандарини - 1,5 кг
- Лимон - 1 шт.
- Цукор - 1 кг
- Пектин - за бажанням
Як приготувати:
Мандарини потрібно добре помити та витерти насухо. Відібрати 4-5 штук невеликих, видалити хвостики та твердий, схожі на горошинку, залишок черешка. Кожен плід зі шкіркою нарізати на 6-8 частин.
З решти плодів натерти на тертці 2 ст. ложки цедри. Решту мандарини очистити від шкірки та максимально - від білих ниток. Розділити на часточки.
У каструлі змішати 200 мл води, 1 кг білого цукру та всю цедру. Видавити сік одного лимона. Перемішати суміш та поставити на вогонь. Постійно помішувати дерев'яною лопаткою, нагріти сироп. Цукор повністю не розчиниться, але це і не потрібно – шматочки цитруса збільшать кількість вологи за рахунок виділення соку.
Коли закипить - додайте до нього всі мандарини та постійно помішуйте. Доведіть ще раз до кипіння. Важливо, щоб цукор не пристав на дно каструлі. В міру нагрівання волога з часточок розбавить сироп і весь цукор розчиниться.
Спочатку сироп буде каламутним та білим, з'явиться трохи піни. Після кипіння сироп поступово стане прозорим і набуде приємного жовто-оранжевого відтінку.
Варити на середньому вогні, постійно помішуючи – 20-25 хвилин. Цього часу вистачить, щоб часточки мандарину проварилися, випустили сік і просочилися сиропом.
Якщо ви хочете, щоб десерт вийшов густим, варто додати пектини. Без них варення буде рідким. Можна варити довше, але тоді часточки втратять форму. Пектини продають у вигляді порошку або суміші з цукром та лимонною кислотою. Як використовувати – вказано на упаковці.
Приготуйте банки для консервації - для цієї кількості фруктів вам знадобиться 3 банки по 0,5 л. Простерилізуйте їх і заливайте кипляче мандаринове варення. Відразу закривайте кришками та ненадовго переверніть.
Банки можна зберігати у коморі. Таке варення підійде до десертів, млинців або оладок. Можна подавати до тостів. Якщо зробити густіше варення - можна просто намазувати на хліб або використовувати для випікання.
До речі, ми писали, що буде, якщо з'їсти за один день кілограм мандаринів.
А також ми розповідали про те, як приготувати салат із хурми та мандаринів на Новий рік.