Постійний стрес та поганий настрій може виникати через неправильне харчування. Усі вважають, що для хорошого настрою потрібно з'їсти щось солоденьке, насамперед, шоколадку. Але не зовсім так.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram нутриціолога Віри Курин.
Причина такого стану - у харчуванні. Раціон людини може бути збіднений продуктами, що містять триптофан.
Триптофан або L Tryptophan - одна з незамінних амінокислот для людського організму. Він самостійно не виробляється організмом.
До основних функцій триптофану відносять:
Потрапляючи в організм через шлунково-кишковий тракт, триптофан у клітинах печінки під впливом фолієвої кислоти, вітаміну С та магнію перетворюється на 5- гідроксотриптофан (5-НТР) - активну форму триптофану, яка легко проникає через гематоенцефалічний барʼєр. Тільки після цього вона перетворюється у серотонін - "гормон щастя та радості".
Нутриціолог каже, що ввечері, при темряві серотонін перетворюється на мелатонін ("гормон сну"). Це означає, якщо серотоніну синтезується вдень недостатньо, то й мелатоніну ввечері не вистачатиме, що позначиться на якості сну.
Найбільш багаті на триптофан такі продукти як: мʼясо, риба, птиця, бобові, горіхи, кунжут, сир, сушені фініки, овочі, фрукти та ягоди.
Однак, важливим фактором правильного перетворення триптофану є здоровий кишківник та наявність синергістів (В6, вітаміну С, фолієвої кислоти, магнію і цинку).
Раніше ми повідомляли, чи справді можна "підняти імунітет" таблетками.
Також ми писали, які продукти покращують психічне здоров'я.